ГоловнаСвіт

Китай закликає проявляти стриманість щодо Сирії

МЗС КНР наполягає на необхідності дипломатичного вирішення інциденту з турецьким винищувачем.

Китай закликає проявляти стриманість щодо Сирії

Китай закликав міжнародну громадськість до спокою і стриманості в понеділок після того, як Туреччина звинуватила Дамаск у тому, що той збив винищувач без попередження, і висунула вимогу скликати саміт НАТО для обговорення відповіді Сирії.

Державний секретар США Хілларі Клінтон назвала напад "нахабним і неприйнятним" і заявила, що Вашингтон буде тісно співпрацювати з Анкарою щодо сприяння політичному переходу в Сирії, яку зараз роздирають протиріччя.

"Китай прийняв до відома відповідні доповіді (про інцидент) і пильно стежить за розвитком подій", - заявив офіційний представник МЗС Китаю Хун Лей на щоденному брифінгу.

"Зараз регіональна ситуація вкрай складна і чутлива. Ми сподіваємося, що зацікавлені сторони будуть виявляти спокій і стриманість і дотримуватися дипломатичних каналів для досягнення відповідного рішення, так щоб (ситуація) не загострилася ще більше", - зазначив він.

Міністр закордонних справ Туреччини Ахмет Давутоглу заявив, що винищувач був чітко позначений як турецький і спростував твердження Сирії про те, що вона не визначила приналежність літака перед тим, як відкрити вогонь.

Міжнародні зусилля щодо припинення насильства в Сирії зайшли в глухий кут, тому що Росія та Китай, які володіють правом вето в Раді Безпеки ООН, заблокували більш жорсткі дії проти президента Сирії Башара аль-Асада. Вони вважають, що рішення має бути знайдено через політичний діалог.

За останніми даними ООН, в антиурядовому повстанні, що почалося в березні 2011 року, загинули щонайменше 12 тисяч осіб. Уряд Асада заявляє, що в боротьбі з повстанцями було вбито щонайменше 2600 осіб з сирійської поліції та військ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram