ГоловнаСвіт

Учені: нестача чистої води в Росії близька до національних масштабів

За останні сто років така маловодна весна в Західному Сибіру траплялася лише 1924-го.

Учені: нестача чистої води в Росії близька до національних масштабів
Фото: ngs.ru

Малосніжна цьогорічна зима і рекордно мінімальний рівень води в одній з головних сибірських річок - Обі - практично позбавили кілька регіонів Сибіру проблем, пов'язаних із паводками. Проте вчені упевнені: маловоддя може обернутися нестачею прісної води. "Питання не тільки в обсязі водопостачання. Є й екологічний аспект. Коли води в річці менше, її склад гірший за рахунок скидів, які в неї потрапляють. Здатність Обі розбавляти різко спадає. Води для технічного та питного водопостачання меншає, а її якість гіршає до прийнятної межі. Досить критичне і питання із заповненням водоймищ, особливо Новосибірського", - вважає директор Інституту водних та екологічних проблем Сибірського відділення РАН Юрій Винокуров. За даними вченого, за останні сто років така маловодна весна в Західному Сибіру траплялася лише 1924 року.

Проблема нестачі чистої води вже давно наближається до національних масштабів. У російські річки щорічно потрапляє 11 млн тонн забруднюючих речовин. І це тільки за офіційними даними. Якби вони зливалися весь час в одне місце, то лише за пару років змогли б заповнити об'єм, який дорівнює Рибінському водосховищу на Волзі.

У всіх містах Росії, крім Москви і частково Санкт-Петербурга, зливні води, порівнянні з каналізаційними, скидають в річки без будь-якої фільтрації й очищення. 40% росіян змушені вживати в їжу неякісну воду, а рівень захворювань унаслідок водного фактора сягає вже 20%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram