ГоловнаСвіт

Лавров: США не можуть вирішувати світові проблеми самотужки

Очільник російської дипломатії бере участь у XVI Петербурзькому міжнародному економічному форумі.

Лавров: США не можуть вирішувати світові проблеми самотужки
Сергей Лавров
Фото: РИА Новости

США спекулюють становищем країни-емітента долара, але Вашингтон не здатен самотужки вирішувати глобальні політичні й економічні проблеми, заявив голова МЗС РФ Сергій Лавров в інтерв'ю телеканалу "Росія 24".

Очільник російської дипломатії бере участь у XVI Петербурзькому міжнародному економічному форумі. Через тиждень Лавров також у Петербурзі зустрінеться зі своєю американською колегою Гілларі Клінтон.

"Проблема тут полягає, я сказав би, в американському менталітеті. Ось ця насаджена з дитинства думка, що ми номер один у світі, ми непогрішні - це позначається. Хоча підстав для цього стає все менше і менше. Американці вже не можуть самотужки вирішувати світові проблеми у сфері політики, у сфері економіки", - сказав Лавров.

На його думку, цей світогляд "відображається в такому феномені, як односторонні санкції, які американці застосовують і щодо Ірану, і щодо Сирії, і щодо Куби".

Міністр наголосив, що Росія виступає проти односторонніх санкцій, якщо до вирішення проблеми залучено велику кількість держав.

"Виходить, що в колективному форматі узгоджується компроміс, а потім те, що потрібно було американцям і що не ввійшло в цей компроміс, вони (США) в односторонньому порядку вводять і спекулюють на монопольному становищі країни-емітента долара, на тому, яку роль вони відіграють у МВФ. Ця тенденція, на жаль, стала заразливою - заразився нею Євросоюз, який також почав застосовувати односторонні санкції, зокрема щодо Сирії", - наголосив голова МЗС РФ.

У січні країни Євросоюзу схвалили ембарго на постачання нафти з Ірану. В рамках нового пакета санкцій передбачено, що до 1 липня всі члени ЄС, які закуповують нафту в Тегерана, повинні будуть повністю згорнути імпорт із цієї країни.

США, низка інших країн Заходу й Ізраїлю підозрюють Іран у розробці ядерної зброї під прикриттям програми мирного атому. Тегеран відкидає всі звинувачення, заявляючи, що його атомна програма спрямована виключно на задоволення потреб країни в електроенергії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram