ГоловнаСвіт

Індія не може контролювати невиліковний штам туберкульозу

На думку експертів, країна ризикує стати справжнім інкубатором для хвороби.

Індія не може контролювати невиліковний штам туберкульозу
Фото: MEDDaily

У травні індійські фахівці підтвердили, що в країні зафіксовано штам туберкульозу, який не піддається лікуванню. Тепер незалежні експерти говорять про те, що Індія тривалий час ігнорувала тривожні симптоми поширюваної інфекції, і тепер зупинити її дуже важко.

Країна ризикує стати справжнім інкубатором для туберкульозу, що ставить під удар весь світ. Доктор Зарір Удвадія підтверджує: штам дійсно не виліковний.

Це довели спроби вилікувати перших чотирьох пацієнтів, що потрапили до лікарні ще в грудні. Вже до січня таких налічувалося 15 осіб. Тоді уряд миттєво відреагував, "заморозивши" відповідні публікації в ЗМІ. Доктора Удвадія звинуватили в ініціюванні паніки серед населення.

Представники департаменту охорони здоров'я міста Мумбаї особисто вилучили зразки туберкульозу і відправили на аналіз. У підсумку в квітні, не привертаючи особливої уваги до цієї проблеми, уряд підтвердив: штам не виліковний.

Якщо найближчим часом учені не знайдуть способу стримувати інфекцію, то туберкульоз може стати новою чумою (недуга "викосить" дві третини інфікованих, як це було в 1940-ві роки до створення ефективних засобів терапії). Нині ВООЗ надає підтримку Індії в розробці стратегії лікування.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram