ГоловнаСвіт

Захист просить визнати Брейвіка осудним

Діями Брейвіка керувало не насильство, - адвокат.

Захист просить визнати Брейвіка осудним
архивное фото

Адвокат норвезького терориста Андерса Берінга Брейвіка Гейр Ліппестар закликав визнати свого підопічного осудним і дозволити йому взяти на себе відповідальність за свої дії, повідомляє Reuters 22 червня.

Нагадаємо, що прокурори попросили норвезький суд оголосити Брейвіка неосудним і скерувати його на примусове лікування. Після перших допитів Брейвік зізнався в убивстві 77 осіб у липні минулого року. Якщо суд визнає його неосудним, його, радше за все, відправлять до психіатричної лікарні замість в'язниці.

"Брейвік хоче бути покараний за свої дії - тобто повинен розглядатися судом як нормальний. Якщо ми подивимося на основні права людини і зважимо на те, що відповідач має політичний проект - розглядати його дії як прояв хвороби означає позбавляти його основного права людини, права взяти на себе відповідальність за свої дії", - заявив Ліппестад.

Відповідно до першого психіатричного звіту, Брейвіка визнали параноїдальним шизофреніком. Утім, друга психологічна експертиза виснувала, що він, радше за все, потерпає від нарцисичного розладу особистості, але не психічного, і тому повинен бути визнаний осудним. Захист підтримує другу з двох доповідей, кажучи, що дії Брейвіка були мотивовані правим екстремістським політичним поривом, а не фантазіями про насильство, як стверджується в першій доповіді.

Щоб підтвердити свою правоту, Ліппестад наголосив, що Брейвік пощадив деяких людей на острові Утойя, яких повважав політично пасивними. Крім того, адвокат аргументує прохання захисту тим, що Брейвік вирішив піти в молодіжний табір владної партії, а не розстрілював людей на вулицях Осло.

Захист також повідомив, що всі, хто був у тісному контакті з Брейвіком із 2011 року, починаючи з поліції, закінчуючи психіатрами, говорили, що він був спокійним і поводився добре.

"Насильство тут ні до чого. Не насильство керувало його діями", - резюмував Ліппестад, маючи на увазі, що напади мали політичне підґрунтя.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram