ГоловнаСвіт

Не час озброювати сирійців, - голова Пентагону

Погляди міжнародної громадськості на сирійську ситуацію різняться.

Не час озброювати сирійців, - голова Пентагону
архивное фото
Фото: EPA/UPG

Міністр оборони США Леон Панетта підтримав рішення адміністрації Обами не озброювати сирійську опозицію, заявивши, що в Сирії може розпочатися громадянська війна, якщо зусилля із забезпечення політичного переходу будуть невдалими.

Про це повідомляє Reuters 22 червня.

"Ми вирішили не надавати "летальну допомогу" (Сирії) зараз. Я знаю, що інші ухвалили власні рішення. Але я думаю, що зараз дуже важливо, щоб усі сфокусувалися на плавному і відповідальному політичному переході. Якщо ми не зробимо це цілком відповідально, є реальна небезпека, що ситуація може перерости в жахливу громадянську війну", - заявив Панетта.

Міністр оборони також заявив, що США занепокоєні тим, що переносні зенітно-ракетні комплекси (ПЗРК), минулого року вкрадені з Лівії (під час повалення Муамара Каддафі), можуть опинитися в Сирії. Однак він зазначив, що США не мають даних, які підтверджують ці страхи. Панетта також висловив упевненість, що запаси хімічної зброї Сирії не становлять небезпеки.

Погляди зовнішнього світу на зростання релігійного конфлікту, який може перерости в громадянську війну, дуже різняться. За оцінками ООН, більш ніж 10 тисяч осіб убито протягом 15 місяців насильства і безладів. Західні дипломати говорять, що оцінка застаріла, що ця цифра, радше за все, набагато вища. Західні країни та їхні союзники мусульмани-суніти в зоні Перської затоки, а також Туреччина прагнуть повалення президента Башара аль-Асада, але побоюються прямого втручання. Водночас Росія, Китай і шиїтський Іран - стратегічний союзник Асада - захищають Асада від жорсткої міжнародної реакції.

Панетта заявив, що США сподіваються, що "не тільки Росія, а й інші країни не дають (Сирії) зброї, внаслідок чого загине ще більше сирійців".

Прес-секретар Пентагону ВМФ капітан Джон Кірбі зазначив, що Панетта мав на увазі мирних жителів, убитих урядовими військами Асада, і додав, що не критикує країни, які вирішили озброїти сирійську опозицію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram