ГоловнаСвіт

Гонконг звинувачує Китай у цензурі

Смерть китайського дисидента спричинила суспільний резонанс у колишній британській колонії.

Гонконг звинувачує Китай у цензурі
Ли Ванян
Фото: www.newsland.ru

Популярну в Гонконгу газету критикують за слабке висвітлення смерті китайського дисидента Лі Ваня, що провокує побоювання стосовно спроб Комуністичної партії в Пекіні обмежити свободу ЗМІ в колишній британській колонії.

Про це повідомляє Reuters.

Цього року Гонконг відзначить 15-ту річницю повернення під крило Китаю. Крім того, до влади прийде лідер, лояльний до Пекіна. Скандал навколо газети South China Morning Post зосередив увагу громадськості на спробі Пекіна приборкати демократичний рух Гонконгу. 7 червня англомовна газета мала опублікувати повну розповідь про підозрілу смерть китайського дисидента Лі Ваня в лікарні материкового Китаю, але згодом різко скоротила статтю до короткої замітки про його похорон на останніх сторінках.

Лі Ваня, який вийшов на свободу близько року тому, засудили до 13 років в'язниці як учасника демократичного протесту на площі Тяньаньмень 4 червня 1989 року. Після звільнення 2001 року він був засуджений ще до 10 років за заклики до повалення влади. Ваня знайшли повішеним у лікарні провінції Хунань, де він лікувався від серцевої недостатності і діабету. Китай заявив, що це було самогубство, але його родина зазначає, що під час останньої зустрічі він не демонстрував жодних ознак душевного неспокою.

Широке висвітлення теми в ЗМІ Гонконгу допоміг створити громадський резонанс, збурив хвилю протестів і змусив лідера Гонконгу просити Пекін розслідувати трагедію.

У дражливому електронному листуванні Алекс Прайс, помічник редактора скандальної газети, запитав у головного редактора Ван Сіянвея, чому історію скоротили так, що це "виглядає як самоцензура".

"Я не повинен пояснювати вам нічого. Я ухвалив рішення, і я підтримую його. Якщо вам не подобається, ви знаєте, що робити", - відповів Ван, член дорадчого органу китайської влади - Народної політичної консультативної ради Китаю (НПКРК).

Відповідь зумовила нову реакцію ЗМІ, які кажуть, що вже давно стурбовані "невидимою рукою" Пекіна. Клопотання, що вимагає повної прозорості та свободи преси, підписали кілька керівників ЗМІ Гонконгу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram