ГоловнаСвіт

Міліція Білорусі взялася за покалічених бакланів

Щорічно рибгоспи встановлюють винагороду за впольованих птахів, "небажаних" для рибного господарства.

Міліція Білорусі взялася за покалічених бакланів
Пострадавший баклан
Фото: Lenta.ru

Білоруська міліція перевіряє факт жорстокого поводження з бакланами на озері Лукомське в Чашнікському районі республіки.

За її словами, до відділення надійшла заява з місцевої сільради про те, що на озері виявлено десятки живих пташенят бакланів з відрізаними наддзьоб'ям. Про покалічених птахів повідомили орнітологи, які прибули на острів, розташований на озері, аби вивчати змішану білу чаплю, сіру чаплю та бакланів. За їхнім припущенням, дзьоби пташенятам відрізали в ніч проти 16 червня.

Баклани визнано в Білорусі "небажаним видом" через те, що вони харчуються рибою і завдають шкоди рибному господарству. Відповідно до закону "Про охорону тваринного світу", чисельність небажаних видів регулюють правилами про полювання, тобто їхній відстріл дозволено. Начальник РВВС не виключив, що деякі рибгоспи або приватні орендарі можуть брати частини тушок бакланів як доказ їхнього відстрілу і, спираючись на це, виплачувати мисливцям винагороду.

Схожу версію раніше висловлював голова громадської організації "Охорона птахів Вітчизни" Віктор Фенчук. За його даними, щорічно рибгоспи Білорусі встановлюють винагороду за полювання на птахів, небажаних для рибного господарства. У цьому списку фігурують два види - великий баклан і сіра чапля. Сума винагороди варіюється і може сягати 50 тисяч білоруських рублів за особину. Щоб отримати її, необхідно здати наддзьоб'я або лапки птаха. Часто працівникам білоруських рибгоспів як премію за частини тушок "небажаних" видів тварин видають путівки в санаторії.

Зараз міліціонери опитують місцевих мисливців і рибалок у зв'язку з фактом жорстокого поводження з бакланами, "відпрацьовують" довколишні населені пункти і підприємства, які розводять рибу. За даними місцевих ЗМІ, на території району працює рибгосп "Новолукомльський".

За інформацією співробітників міліції, зараз на озері є щонайбільше два десятки пташенят із відтятими наддзьоб'ями (раніше повідомляли про сотню покалічених птахів). Начальник Чашнікської районної інспекції природних ресурсів та охорони навколишнього середовища Юрій Чорноусов повідомив, що їх виловлять і вб'ють. Таке рішення, за словами чиновника, ухвалила районна комісія допомоги диким тваринам. "Це єдиний вихід, щоб не дати їм померти болісною голодною смертю", - наголосив Чорноусов.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram