ГоловнаСвіт

У Росії почали перевірку проекту Навального "РосПил"

Сценарій компромату було відомо заздалегідь - хакери зламали пошту прокремлівського руху "Наші".

У Росії почали перевірку проекту Навального "РосПил"
Алексей Навальный
Фото: bnkirov.ru

Росфінмоніторинг почав перевірку фінансування проекту Олексія Навального "РосПил".

Відповідний лист, підписаний головою відомства Юрієм Чіханчіним, опинився в розпорядженні газети "РБК Daily".

Приводом для перевірки послужив депутатський запит Іллі Костунова (фракція "Єдина Росія"), який запідозрив, що рахунок "РосПил" у платіжній системі "Яндекс.Деньги" насправді використовують для відмивання грошей. Костунов, як він сам повідомив у своєму блозі, скерував запит у травні 2012 року, отримавши від якогось громадянина "аналітику руху коштів з яндекс-гаманця Навального".

Відповідно до цієї аналітиці, співробітник петербурзького офісу "Яндекса" Павло Раєв зробив 23 "мікроперекази" на гаманець "РосПил" зі свого рахунку в системі "Яндекс.Деньги". На думку якоїсь Олександри Чарікової, яка представилася колишньою співробітницею "Яндекса", це був тест програми для автоматичного переказу невеликих сум грошей на рахунок проекту.

Крім того, за даними Костунова, 75% переказів на рахунок "РосПил" було здійснено з використанням проксі-серверів, що ускладнює пошук відправника, а в деяких випадках відправника зовсім не вказано. Також у депутата викликав підозру той факт, що близько тисячі переказів було здійснено з IP-адреси дата-центру "Яндекса" в Івантєєвці Московської області.

"Яндекс" назвав документи, на які посилається Костунов, підробкою.

Костунова, як повідомляє "РБК Daily", насторожила не тільки аналітика, виконана якимсь громадянином, але й нерівномірність надходження грошей на рахунок "РосПил: за перші 96 днів - до 4 травня 2011 року - проект зібрав 6 млн 695 тис. 328 рублів 88 копійок, а за весь наступний рік - близько 693 тисяч рублів.

Окрім Росфінмоніторингу, Костунов скерував депутатські запити в Генпрокуратуру, МВС і Слідчий комітет. Про реакцію цих відомств поки що не повідомляють.

Координатор "РосПил" Костянтин Калмиков прокоментував перевірку, сказавши "РБК Daily", що проект нічого не приховує, і "якщо Росфінмоніторинг хоче, нехай перевіряє".

Сценарій компромату на Олексія Навального з використанням "колишніх співробітників "Яндекса" раніше було описано у зламаній хакерами з руху Anonymous пошті, яка, ймовірно, належить членам прокремлівського руху "Наші".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram