ГоловнаСвіт

Афганістан звинувачує Пакистан в нападах на мусульман-шиїтів

Таліби заявили про свою непричетність.

Афганістан звинувачує Пакистан в нападах на мусульман-шиїтів
архивное фото
Фото: EPA/UPG

Афганський уряд у вівторок звинуватив сусідній Пакистан у причетності до кривавого нападу на мусульман-шиїтів у грудні минулого року.

Про це повідомляє Reuters.

В результаті нападу, вчиненого терористами 6-го грудня 2011 року, загинуло щонайменше 80 осіб, кількість поранених перевищила 150 осіб. Теракт був спрямований проти шиїтів, які зібралися в одному зі своїх храмів на святкування Ашури - дня поминання імама Хусейна. Святкування Ашури є важливою подією в календарі шиїтських мусульман. Крім того, в дні святкування шиїтські паломники вкрай вразливі для нападів бойовиків. Більшість мусульман в Афганістані є сунітами.

Афганський генеральний прокурор Мохаммад Есаак Алака сказав, що два афганця були затримані за допомогу в транспортуванні бойовиків, що беруть участь в атаці, яку організовали в пакистанському місті Пешавар. За його словами, чоловікам заплатили за роботу по 10 тисяч пакистанських рупій ($110). Однак, він не сказав, хто саме оплатив їхню роботу.

"Дозвольте мені внести ясність, все почалося в Пешаварі, і цим (нападом) управляли органи розвідки нашого сусіда", - заявив Алака.

Він не повідомив жодної конкретної інформації про те, чому уряд Афганістану вважає, що основний орган зовнішньої розвідки і контррозвідки Пакистану - Пакистанська міжвідомча розвідка (ISI) - залучено в напад. Афганістан неодноразово звинувачував ISI в організації та підтримці нападів бойовиків. Ісламабад рішуче заперечує ці звинувачення.

Головний представник спецслужб Афганістану Лутфулла Машаль заявив, що план нападу на шиїтів в Кабулі "був задуманий в Пешаварі".

Талібан, який обіцяв виступати проти уряду президента Хаміда Карзая і його західних покровителів, засудив напад і заявив про свою непричетність.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram