ГоловнаСвіт

Американський дипломат відмовився від посади посла США в Іраку

Втім, незважаючи на критику законодавців, Обама підтримав кандидатуру Макгерка.

Американський дипломат відмовився від посади посла США в Іраку
Бретт Макгерк
Фото: Lenta.ru

Американський дипломат Бретт Макгерк, який нещодавно потрапив у скандал через викладене в Мережу листування з його дружиною Джиною Чон, зняв свою кандидатуру на пост посла США в Іраку. Про це написано в листі дипломата до президента США Барака Обами і держсекретаря США Гілларі Клінтон.

За словами Макгерка, через скандал процес його затвердження на новій посаді може затягнутися на недозволено довгий термін. Зокрема, це може статися через те, що незабаром конгресмени підуть на літні канікули, в результаті чого кандидатура може залишитися не затвердженою до осені. Тим часом, як заявив сам дипломат, "Іраку терміново потрібен [американський] посол".

Своє рішення Макгерк прийняв незабаром після того, як до Обами звернулися шість сенаторів-республіканців з вимогою відкликати кандидатуру Макгерка. За словами законодавців, запропонований президентом дипломат не володіє достатньою кваліфікацією для роботи послом. Крім того, сенатори звинуватили його в недалекоглядності.

Приводом для претензій до Макгерка стало його листування з Джиною Чон, що датується 2008 роком, коли дипломат працював у Національній раді безпеки США, а Чон була кореспондентом The Wall Street Journal в Іраку. Листи були викладені на сайті Flickr. Як випливає з листування, між дипломатом і журналісткою був роман, а Макгерк мав доступ до ще неопублікованих матеріалів Чон. Крім того, він давав їй поради, у кого краще брати інтерв'ю.

Республіканці, які виступили проти кандидатури Макгерка, є членами сенатського комітету з міжнародних відносин. Всього в комітеті 19 осіб, серед десять - демократи. Тим часом позиція республіканців змусила виступити проти кандидатури нового посла і деяких представників Демократичної партії. Втім, незважаючи на критику законодавців, Обама підтримав кандидатуру Макгерка.

Розгляд кандидатури в сенатському комітеті з міжнародних відносин мав відбутися у вівторок, 19 червня. Кого в Білому домі мають намір висунути замість Макгерка, наразі невідомо.

Скандал з викладеним у Мережу листуванням згубно позначився не тільки на Макгерку, а й на його дружині. Після того, як листування потрапило в пресу в The Wall Street Journal прийняли рішення звільнити Джину Чон.

До недавнього часу послом США в Іраку працював Джеймс Джеффрі. Бретт Макгерк був його радником.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram