ГоловнаСвіт

Ізраїльські поселенці підпалили палестинську мечеть

Боротьба за спірні території на Західному березі триває.

Ізраїльські поселенці підпалили палестинську мечеть
Фото: www.ria.ru

У містечку Джаба на окупованому Західному березі Йордану підпалили мечеть - це сталося у вівторок унаслідок нападу, в якому палестинці звинувачують ізраїльських поселенців.

Про це повідомляє Reuters 19 червня.

На зовнішніх стінах мечеті івритом видряпано "Улпана - війна".

Нагадаємо, що прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу отримав правове підтвердження свого плану зі знесення п'яти осель поселенців у районі Улпана, зведених на приватній палестинській землі. Верховний суд визнав, що житлові будинки в селищі Бейт-Ель на окупованому Західному березі побудовано незаконно і мають бути знесені до 1 липня.

"О першій годині ночі ми почули крики мешканців села і зрозуміли, що мечеть горить. Більш ніж триста осіб прокинулися, і нам вдалося її загасити. Після цього ми побачили написи, расистські написи. Це велика несправедливість, усі це розуміють", - сказав мер Абдул Карім Шараф.

До того, як жителі села встигли загасити пожежу, у вогні постраждали близько трьох метрів внутрішніх стін мечеті і килимові покриття.

Представник ізраїльської поліції сказав, що на місце події прибули слідчі і "розглядають можливість, що це відплата поселенців". Ізраїльські поселенці, переважно євреї, виступають проти будь-яких спроб з боку ізраїльського уряду боротися з єврейськими поселеннями на Західному березі.

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу засудив атаку, назвавши нападників "нетерпимими і безвідповідальними порушниками закону", і сказав, що їх притягнуть до відповідальності.

Палестинці побоюються, що ізраїльські поселення, побудовані на землі Ізраїлю, захопленій у війні 1967 року, не визнають своєї приналежності до Палестини. Такі міжнародні міжурядові організації, як Конференція країн учасників Четвертої Женевської конвенції, ООН та ЄС, неодноразово заявляли, що ці поселення є серйозним порушенням міжнародного права. Неурядові організації, такі як Міжнародна амністія і Human Rights Watch, також охарактеризували створення поселень як порушення міжнародних законів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram