ГоловнаСвіт

Саркозі висунули чергове звинувачення

Екс-президента Франції звинувачують у розголошенні таємниці слідства.

Саркозі висунули чергове звинувачення

Екс-президента Франції Ніколя Саркозі звинуватили в розголошенні таємниці слідства і втручанні в перебіг розслідування.

Про це пише Le Monde.

Позови також подано проти найближчих соратників Саркозі: його радника зі зв'язків з громадськістю Франка Луврі й екс-голови МВС Бріса Ортфе.

Як стало відомо, судові позови проти екс-президента і його сподвижників 18 червня подали адвокати родичів французьких спеціалістів, які 2002 року загинули внаслідок теракту в Карачі. Приводом для висунення звинувачень послужило офіційне комюніке прес-служби Єлисейського палацу, опубліковане 22 вересня 2011 року. У ньому, зокрема, сказано, що ім'я Ніколя Саркозі "ніяк не фігурує в матеріалах справи" про теракт.

На думку позивачів, публікування комюніке стало наслідком відкритого втручання в слідчий процес, оскільки політичне керівництво країни не повинно знати про конкретні матеріали справи, котру розслідують незалежні судді.

Як зазначає Agence France-Presse, після поразки на виборах у травні 2012 року Ніколя Саркозі позбувся недоторканності. З опівночі 15 червня проти нього можна порушити кримінальну справу.

Нагадаємо, розслідування скандалу, що отримав назву "Карачігейт", триває у Франції більш ніж десять років. У центрі скандалу - продаж французьких підводних човнів Пакистану в 1990-х роках. За даними слідства, операція супроводжувалася виплатами пакистанським посередникам. Теракт 2002 року, в якому загинули 11 французьких інженерів, які працювали на будівництві підводних човнів, за однією з версій, став помстою за припинення виплат президентом Жаком Шираком.

Нагадаємо також, 17 червня Саркозі викликали на допит за звинуваченням у шахрайстві та незаконному фінансуванні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram