ГоловнаСвіт

Сирійська армія обстрілює повстанські райони

Росія готує морських піхотинців

Сирійська армія обстрілює повстанські райони
архивное фото
Фото: EPA/UPG

Активісти опозиції заявили, що сирійські сили безпеки обстрілюють повстанські регіони по всій країні, повідомляє Reuters 18 червня.

За словами активістів опозиції, принаймні 23 осіб було вбито під час збройних сутичок, число яких збільшилося після того, як міжнародні спостерігачі в Сирії призупинили свою місію.

Активісти сказали, що артилерія спрямована на місто Дума, яке розташоване в 15 км від Дамаска. Місто тижнями було під частковим контролем повстанців, які приєдналися до 15-місячного повстання проти президента Башара аль-Асада.

"Ми навіть не можемо точно підрахувати мертвих, тому що в нас дуже багато поранених, немає часу, щоб думати про щось іще. Армія нападає постійно. У них є танки, ракети, міномети й артилерія. По нас стріляли навіть вертольоти. люди не можуть піти, тому що армія оточує місто", - сказав повстанець на ім'я Зіяд у Думі.

Як повідомляє "Інтерфакс", неназване російське військово-морське джерело заявило, що Москва готується відправити до Сирії морську піхоту, щоб у разі необхідності захистити персонал і вилучити обладнання зі своєї військово-морської бази в середземноморському порту Сирії Тартус.

Росія є одним із найвірніших прихильників сирійського уряду тапідтримує версію Асада про те, що в безладах у країні винуваті терористи. Москва неодноразово закликала західні й арабські країни, які в основному підтримують повстанців, приборкати свою підтримку для того, щоб зупинити насильство.

Міжнародне обурення з приводу Сирії зросло в останні тижні, після двох повідомлень про масові вбивства майже двох сотень людей, більшість з яких мусульмани-суніти. Асад належить до алавітської меншини, відгалуження шиїтського ісламу, яке здебільшого підтримує президента.

Зусилля міжнародного співтовариства з припинення насильства зайшли в глухий кут, тому що Росія і Китай, які володіють правом вето в Раді безпеки ООН, заблокували більш жорсткі дії проти Асада. Вони кажуть, що рішення має бути знайдено через політичний діалог, але більша частина сирійської опозиції відкидає такий підхід.

Західні держави наполягають на рішучіших заходах щодо Асада, чиї сили безпеки в останні тижні використовували не тільки артилерію, а й бойові вертольоти проти повстанців у районах проживання мирного населення.

Президент США Барак Обама, як очікують, обговорить кризу Сирії з президентом Росії Володимиром Путіним, коли вони зустрінуться на саміті G20 в Мексиці. Але аналітики не очікують прориву в переговорах лідерів двох держав.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram