ГоловнаСвіт

Собчак загрожує кримінальна справа

Телеведучу можуть засудити до трьох років в'язниці за несплату податків.

Собчак загрожує кримінальна справа
Ксения Собчак
Фото: EPA/UPG

Російській телеведучій та опозиціонерці Ксенії Собчак загрожує кримінальне переслідування за несплату податків, пише газета "Известия".

Підставою для податкової перевірки стало вилучення у телеведучої великої суми грошей (понад 1 млн євро) під час обшуку в її квартирі напередодні "Маршу мільйонів" 12 червня. Джерело в МВС заявило кореспондентові видання, що дані з декларацій Собчак, що їх отримали слідчі, свідчать про річні доходи журналістки в розмірі 5-6 млн рублів.

"Виходячи з декларованого рівня доходів у 5-6 млн руб., щоб накопичити 1 млн євро і 0,5 млн дол., Ксенія Собчак мала б заощаджувати близько 10 років", - зазначає видання.

Окрім того, за словами джерела газети в МВС, у деклараціях телеведучої відсутній, наприклад, рядок доходу від участі в деяких телепрограмах і рекламі.

Так, у податковому документі немає даних про доходи телеведучої від участі в програмах "Дівчата" на каналі "Росія-1" і "Топ-модель по-русски" на каналі "МУЗ-ТВ". Також, наприклад, за останні три роки Собчак було помічено в рекламі "Євромережі", Першого професійного університету, але відповідних надходжень до податкової не зафіксовано.

Згідно з опублікованими даними, найбільший гонорар минулого року (4,7 млн руб.) Собчак отримала від видавців журналу Max, який вона очолювала як головний редактор (видання припинило виходити після виходу кількох номерів). Канал ТНТ за роботу на шоу "Дом-2" заплатив 2011 року телеведучої 1,3 млн руб.

Партнер юридичної компанії "Податківець" Сергій Варламов пояснив "Известиям", що якщо податковій вдасться довести ухилення від сплати податків, то з телеведучої стягнуть штраф і недоплату, за найгіршого сценарію влада може застосувати ст. 198 КК України (ухилення від сплати податків із фізичної особи ), максимальна санкція за якою передбачає 3 роки в'язниці.

Сама Собчак заявила, що представлена джерелом у МВС інформація про декларації - "це наклеп і фальшивка".

"Це провокація, щоб спровокувати мене на публікацію цих декларацій або на чергове виправдання. Виправдовуватися я не буду, мені нема за що. Я багато працюю, багато заробляю", - сказала телеведуча.

Собчак має намір подати позов про втручання в приватне життя. "Було порушено свободу пересування, таємницю приватного життя. Ми зараз думаємо про те, щоб порушувати справу про втручання в приватне життя. Коли буде подано позов, поки невідомо", - розповів адвокат телеведучої Генрі Резник.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram