ГоловнаСвіт

На виборах у Греції перемогла проєвропейська партія

Повторні парламентські вибори дали надії на те, що країна залишиться в єврозоні.

На виборах у Греції перемогла проєвропейська партія
Лидер "Новой демократии"Антонис Самарас
Фото: EPA/UPG

Правоцентристська партія "Нова демократія", яка виступає за дотримання угод з кредиторами, перемагає на парламентських виборах, які відбулися в Греції у неділю, свідчать офіційні результати після майже повного підрахунку голосів.

Вибори проводилися вже вдруге за шість тижнів, оскільки попередні вибори 6 травня не дали країні життєздатного уряду.

Станом на 1.30 за місцевим часом у понеділок після обробки 97% бюлетенів "Нова демократія" отримує 29,7% голосів і 129 місць в 300-місцевому парламенті країни з урахуванням 50-місцевого "призу", який належить партії, що перемогла за законом.

Ліворадикальна коаліція СІРІЗА набирає 26,9% голосів і 71 місце. Лівоцентристська партія ПАСОК набирає 12,3% і 33 місця. Права партія "Незалежні греки" набирає 7,5% голосів і 20 мандатів, неофашистська "Золота зоря" набирає 6,9% і 18 місць, "Демократичні ліві сили" (6% і 17 місць) і комуністи (4,5% і 12 місць). Більше жодна партія не змогла наблизитися до трьохвідсоткового прохідного бар'єра.

Як очікують, у понеділок лідер правоцентристів Антоніс Самарас отримає мандат на формування уряду країни. Він уже пообіцяв "поважати підпис і зобов'язання країни" перед кредиторами і закликав максимальну кількість партій приєднатися до "нових демократів" у формуванні уряду.

"Грецький народ проголосував за європейський шлях Греції та за перебування в єврозоні, за політику, яка принесе людям роботу, економічне зростання, справедливість і безпеку. Більше пригод не буде. Не буде під сумнівом місце Греції в Європі. Ми запрошуємо всі сили, які поділяють ці цілі, брати участь в уряді національного порятунку", - сказав Самарас.

Він також охарактеризував перемогу своєї партії як перемогу для всієї Європи. Самарас курсував в ніч проти понеділка між штаб-квартирою своєї партії, прес-центром виборів і зборами своїх прихильників, і скрізь його зустрічали сотні місцевих та іноземних журналістів.

Дійсно, результати правих вітали в ЄС, Німеччині, США, в МВФ. Канцлер Німеччини Анґела Меркель, яку вважають основним "архітектором" фінансової допомоги Греції, привітала Самараса з перемогою, хоча і попередила про необхідність дотримуватися угоди з кредиторами. Єврогрупа - рада міністрів фінансів країн єврозони - повідомила, що "трійка" експертів від міжнародних кредиторів Греції (Єврокомісія, Європейський центральний банк і МВФ) прибуде до Греції вже найближчим часом, щоб обговорити перебіг програми економії. Греція зобов'язалася вже в червні ухвалити додаткові скорочення витрат розміром у 11 мільярдів євро на середньострокову перспективу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram