ГоловнаСвіт

У США засудили ще одного шахрая-мільярдера

Фінансова піраміда Стенфорда вважається другою за масштабом після піраміди Бернарда Медоффа.

У США засудили ще одного шахрая-мільярдера
Аллен Стэнфорд
Фото: Lenta.ru

14 червня суд Х'юстона засудив 62-річного мільярдера Аллена Стенфорда, якого визнали винним у шахрайстві, до 110 років тюремного ув'язнення.

Суд визнав справедливими висновки прокуратури, згідно з якими Стенфорд незаконно привласнив близько 7 мільярдів доларів, що належали інвесторам банку Stanford International.

В обвинувальному висновку було зазначено, що на привласнені гроші Стенфорд вів розкішне життя, ініціював різні бізнес-проекти, а також підкуповував чиновників регулюючих органів США, що допомагали йому уникати відповідальності, повідомляє портал NEWSru.co.il.

Справу проти техаського мільярдера Аллена Стенфорда було порушено в лютому 2009 року. Три роки тому, в червні 2009-го, він добровільно здався владі. Незалежні юристи тоді припускали, що Стенфорд може отримати не більше ніж 20 років в'язниці. Сам мільярдер, мабуть, розраховував на поблажливість з урахуванням його заслуг перед американським суспільством.

Однак реальний вирок виявився набагато суворішим, ніж могли собі уявити експерти з юридичної системи. Це пояснюється тим, що під час слідства з'ясувалися додаткові подробиці про протизаконну діяльність Стенфорда, зокрема, такі, що стосуються підкупу чиновників.

На початковому етапі слідства Стенфорд стверджував, що "готовий померти і відправитися в пекло", якщо підозри в розкраданні ним мільярдів доларів мають підстави. Від натяків журналістів на те, що його бізнес міг бути пов'язаний з діяльністю мексиканських наркокартелів, мільярдер лютував.

Cтаток Стенфорда на момент арешту становив 2,2 мільярда доларів. Він користувався репутацією філантропа і мецената. Широку популярність техаський банкір отримав завдяки тому, що щедро підтримував крикет у Сполученому Королівстві і на Карибських островах.

Однак після того як він не зміг виконати свої зобов'язання з організації турніру Twenty20 у Великобританії, ним зацікавилися американські органи фінансового контролю, і його імперія почала руйнуватися, вказує Російська служба BBC.

Фінансова піраміда Стенфорда може вважатися другою за масштабом в історії США після піраміди Бернарда Медоффа, який зумів виманити у інвесторів 65 мільярдів доларів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram