ГоловнаСвіт

З президента Ірану зняли звинувачення в бажанні "стерти Ізраїль з карти"

Ахмадінежад згодом багато разів заявляв, що його слова неправильно переклали і зрозуміли.

З президента Ірану зняли звинувачення в бажанні "стерти Ізраїль з карти"
Махмуд Ахмадинеджад
Фото: Lenta.ru

Міністр у справах розвідки та атомної енергії, віце-прем'єр ізраїльського уряду Дан Меридор в інтерв'ю телеканалу "Аль-Джазіра" визнав, що знаменитої фрази про "необхідність стерти Ізраїль із карти світу", яку часто приписували президентові Ірану Махмуду Ахмадінежаду, насправді ніколи не виголошували.

"Він такого ніколи не говорив", - сказав Меридор, однак наголосив, що іранське керівництво називає його країну "раковою пухлиною, яку треба видалити", що Ізраїль - це "протиприродне утворення, приречене на загибель" і що ця держава - нелегітимна, вона не повинна існувати.

Раніше ізраїльські керівники, зокрема прем'єр-міністр Біньямін Нетаньягу, пояснюючи своє ставлення до Ірану, не раз говорили, що країна, яка прагне "стерти Ізраїль з карти світу" і "влаштувати новий голокост", не має права на розвиток власної ядерної програми, надто військової.

Сам Ахмадінежад багато разів заявляв, що його слова неправильно переклали і зрозуміли. Зокрема, 2008 року він сказав, що мав на увазі не військове, а політичне і гуманітарне вирішення питання - референдум у Палестині й Ізраїлі, внаслідок якого буде стерто всі "злочини сіоністського режиму". Нападати на Ізраїль, за його словами, в Тегерані ніхто не збирався і не збирається.

Попри це, у світових ЗМІ іранський президент зажив слави людини, яка закликала до знищення Ізраїлю.

На підставі цієї та інших схожих цитат ізраїльське керівництво стверджує, що Іран, отримавши ядерну зброю, стане смертельною небезпекою для єврейської держави. Саме тому Єрусалим не відкидає ймовірності застосування військових засобів, аби нейтралізувати цю загрозу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram