ГоловнаСвіт

Японія продовжить купувати іранську нафту

Третя економіка світу не постраждає від енергетичної кризи.

Японія продовжить купувати іранську нафту
архивное фото
Фото: tver13.org

Нижня палата парламенту Японії в п'ятницю ухвалить законопроект, який забезпечить державні гарантії зі страхування вантажів нафти, що робить Японію першим великим азіатським покупцем іранської нафти, який зміг забезпечити безперервні поставки нафти в умовах жорстких санкцій ЄС проти Ірану.

Про це повідомляє Reuters 14-го червня.

Заборона ЄС на імпорт иранської нафти країнами-членами союзу набере чинності 1-го липня і включає в себе заборону страховим компаніям з ЄС покривати експорт Ірану. Це головний біль для Японії, Південної Кореї, Китаю та Індії, які купують дві третини експорту іранської нафти і покладаються на європейські страхові компанії.

Нагадаємо, що санкції ЄС і США спрямовані на скорочення доходів Ірану від продажу нафти, що змусить ісламську республіку приборкати свою ядерну програму. Захід підозрює Іран у розробці ядерної зброї, тимчасом як Тегеран заявляє, що реактори необхідні для електропостачання.

Японська газета Yomiuri повідомляє, що, як очікують, спеціальний законопроект буде схвалено верхньою палатою парламенту і стане законом до кінця парламентської сесії 21 червня.

Минулого року Іранська нафта становила близько 9% японського імпорту нафти. Відповідно до санкцій США, які вимагають, щоб покупці значно скоротили імпорт іранської нафти, Японія скоротила поставки. Проте, Японія хоче уникнути різкого скорочення імпорту іранської нафти, яке може суттєво підвищити витрати на імпорт енергоносіїв та завдати шкоди третій за величиною економіці в світі.

Японія отримала дозвіл на відмову від застосування американських санкцій, які нафтопереробники ухвалили попри збільшення загального попиту на нафту після катастрофи на АЕС "Фукусіма" минулого року, через яку всі АЕС країни припинили свою роботу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram