ГоловнаСвіт

Обама нагородив президента Ізраїлю медаллю

Перес підтримав президента США в намірах змусити Іран відмовитися від "ядерних амбіцій".

Обама нагородив президента Ізраїлю медаллю
Фото: EPA/UPG

Президент США Барак Обама нагородив президента Ізраїлю Шимона Переса вищою нагородою країни, яка присуджується цивільним особам - Медаллю свободи.

"США пощастило, що у них є багато союзників і партнерів по всьому світу. І звичайно, одним із найсильніших партнерів і наших найближчих друзів є держава Ізраїль. І жодна людина не зробила так багато за стільки років для побудови наших партнерських зв'язків та зближення наших народів, як лідер, якого ми сьогодні вшановуємо - наш друг Шимон Перес", - сказав Обама на церемонії нагородження.

Інші лауреати Медалі, серед яких був музикант Боб Ділан, письменниця Тоні Моррісон і колишній держсекретар Мадлен Олбрайт (її запросили на вечерю на честь Переса), отримали нагороди ще наприкінці травня.

Обама запевнив, що США були, залишаються і завжди будуть вірним другом і партнером Ізраїлю.

"Безпеку держави Ізраїль не може бути поставлено під сумнів. І зв'язки між нашими країнами непорушні. Однак, Шимон знає, що безпека країни залежить не від сили зброї, а від правильних вчинків - її моральних орієнтирів. Він знає, що ми не тільки повинні хотіти миру, ми повинні домагатися його. І в цьому завжди була мета його життя - мир, безпека і гідність для ізраїльтян, палестинців і всіх арабських сусідів Ізраїлю", - заявив президент США.

Перес подякував Обамі, назвав його другом Ізраїлю і вітав "напружену роботу" американського лідера над створенням коаліції, яка покликана змусити Іран відмовитися від амбіцій в ядерній сфері.

"Іранській загрозі потрібно покласти край", - сказав він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram