ГоловнаСвіт

Сирія друкує нові гроші, - банкіри

Башар Асад намагається скоротити бюджетний дефіцит країни.

Сирія друкує нові гроші, - банкіри
Фото: www.timesofisrael.com

Банкіри в Дамаску заявили, що Сирія випустила в обіг нові гроші, щоб фінансувати свій бюджетний дефіцит, після того, як санкції Заходу "знищили" доходи країни і призвели до серйозного економічного спаду, повідомляє Reuters.

Сирійські банкіри говорять, що нові банкноти, які надруковано в Росії, знаходяться "у пробній кількості" в обігу в Дамаску і Алеппо. Вони зазначають, що це перший такий крок з часу початку народного повстання проти президента Башара аль-Асада 2011 року. Банкіри підкреслюють, що нові банкноти використовуються не тільки для заміни зношеної валюти, але і для виплати заробітної плати та інших витрат уряду. Економісти вважають, що це може привести до збільшення інфляції та погіршення економічної кризи.

Нагадаємо, за даними ООН, урядові війська президента Башара Асада вбили щонайменше 10 тисяч осіб за час перевороту. Уряд, в свою чергу, заявляє, що загинуло понад 2500 членів сил безпеки.

Банкіри та бізнес-лідер, що має контакт з урядовими чиновниками, кажуть, що нові гроші було надруковано в Росії, хоча вони не змогли назвати компанію, яка їх друкувала. Частина банкірів каже, що нещодавно спілкувалася з чиновниками, які повернулися з Москви, де обговорювалося це питання.

"(Росіяни) направили зразки нових банкнот, які були затверджені, і перше замовлення вже було доставлено. Наскільки мені відомо, нові банкноти вже ввели в обіг", - сказав один з банкірів.

Два інших високоповажних банкіра в Дамаску сказали, що вони чули від чиновників, що перше замовлення на невідому суму нової валюти прибуло до Сирії з Росії, хоча вони не змогли підтвердити, чи дійсно її введено в обіг.

Міністр фінансів Сирії Мухаммед аль-Джлейлаті минулого тижня заявив, що Сирія обговорювала можливість друку нових банкнот з російськими офіційними особами під час економічних переговорів наприкінці травня в Москві. Він сказав, що угода "майже готова", але не вдавався в подробиці. Однак, центральний банк пізніше заперечував розповсюдження нової валюти через державні ЗМІ.

Державна компанія Росії "Держзнак", що працює над дослідженнями, розробкою та виробництвом в області державних знаків і володіє ексклюзивними правами на забезпечення технології друку, регулярно друкує гроші для інших країн. "Держзнак" відмовився від коментарів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram