ГоловнаСвіт

США і Росія обговорили сирійську ситуацію

Тиск Заходу на Москву зростає.

США і Росія обговорили сирійську ситуацію
Фото: www.tatar-inform.ru

Високопосадовий представник Держдепартаменту США Фред Гоф у п'ятницю провів переговори щодо сирійської ситуації із заступниками міністра закордонних справ РФ Геннадієм Гатиловим і Михайлом Богдановим.

Про це повідомляє Reuters 8 червня.

Влада США запропонували держсекретарю Гілларі Клінтон відправити Гофа в Москву, аби забезпечити стратегію переходу влади. США вважають, що стратегія повинна містити повний відхід президента Сирії Башара Асада від влади. Як і більшість західних країн, США сумніваються, що мирний план ООН може спрацювати.

МЗС Росії описав переговори як "обмін думками про шляхи зміцнення мирного врегулювання в Сирії з акцентом на мобілізацію міжнародної підтримки в інтересах виконання плану Аннана усіма сторонами".

Якщо США хочуть, щоб Росія натиснула на Асада, то Москва каже, що західні й арабські країни повинні використовувати свій вплив, щоб підштовхнути повстанців, які борються за відставку сирійського лідера, припинити насильство та провести переговори з урядом.

Аби зберегти свій оплот на Близькому Сході і зупинити Вашингтон і Захід від тиску на уряд Сирії, Росія скористалася правом вето й іншими інструментами в Раді Безпеки ООН, щоб захистити Асада від скоординованого засудження і санкцій. Президент РФ Володимир Путін каже, що він не виступає на боці Асада. Росія заявляє, що вона відкрита для відходу Асада з влади, якщо це стане результатом всеохопного політичного процесу між сирійцями і якщо це не буде обов'язковою умовою.

Перспективи політичного процесу поступово знижуються, що змусило західні держави посилити тиск на Москву й активніше закликати її застосовувати вплив на Асада, щоб покласти край насильству. Росія, яка допомогла домогтися від Асада номінальної підтримки мирного плану, вважає, що вбивство 108 чоловік в Хулі наприкінці минулого місяця підтверджує, що план міжнародного посланця Кофі Аннана необхідно підтримати.

У четвер Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун описав вбивство силами Асада 78 сирійців у провінції Хама як "невимовне варварство" і попередив, що громадянська війна в Сирії неминуча.

Аннан визнав, що його план мирного врегулювання, який Росія рішуче підтримує, не працює. Він також наголосив, що ті, хто не дотримується плану, повинні очікувати "наслідків". План, який вимагає припинити насильство, закликає до політичного процесу, але не містить прямого заклику до усунення Асада від влади.

Богданов заявив у п'ятницю, що мирний план із шести пунктів можна скоректувати, щоб поліпшити його реалізацію, але ключові елементи повинні залишатися незмінними.

Росія опирається вимогам змінити свою позицію щодо Сирії і не приєдналася до інших країн, звинувачує в убивствах безпосередньо уряд. Вона вважає, що обидві сторони доклали рук до різанини в Хулі.

Під час візиту Путіна в Пекін блок Шанхайської організації співпраці (ШОС) на чолі з Росією і Китаєм заявив, що виступає проти військового втручання, примусової передачі влади й односторонніх санкцій у відносинах із Близьким Сходом.

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров підтвердив у четвер, 7 червня, що Радбез ООН, де Росія і Китай уже двічі використали своє право вето, щоб заблокувати засудження уряду Асада, не дозволить іноземне втручання в Сирії.

Аналітики кажуть, що Путін може погодитися з усуненням Асада від влади, надто якщо сумніватиметься в його здатності контролювати Сирію. Росія може повважати, що отримає більшу вигоду, зайнявши роль миротворця, а не підтримуючи Асада. Вплив Асада має межі, а будь-які спроби спроектувати його відхід від влади повинні бути ретельно розроблені, щоб захистити інтереси Росії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram