ГоловнаСвіт

Всередині ЄС дозволять перекривати кордони

Шенгенську угоду піддадуть реформі.

Всередині ЄС дозволять перекривати кордони

Міністри внутрішніх справ країн-членів ЄС домовилися про реформу Шенгенської угоди.

Про це пише Sueddeutsche Zeitung.

На зустрічі в Люксембурзі 7 червня міністри погодили проект поправок, згідно з якими за країнами буде закріплено право в разі потреби вводити прикордонконтроль на своїх кордонах терміном до двох років.

Крім того, проект передбачає появу в Шенгенській зоні "екстреного механізму", в межах якого окремі країни зможуть закрити свої кордони, якщо інші члени ЄС не в змозі контролювати міграційні потоки.

Цей проект країни мають узгодити з Європарламентом. Тим часом євродепутати вже заявили про свою незгоду з такою політикою. Вони вважають, що питання прикордонного контролю в ЄС мають вирішуватися на європейському рівні. В іншому випадку "екстрений механізм" може бути використано в політичних цілях окремих партій, щоб підняти свій рейтинг всередині країни або виграти передвиборні перегони, передає їх точку зору dapd.

Члени Європарламенту можуть відхилити ініціативу глав МВС і через пропозицію Єврокомісії, яку висунули у вересні 2011 року, згідно з якою її пропонується наділити правом вето на введення прикордонного контролю всередині ЄС. Цю пропозицію мають схвалити всі країни блоку, а також Європарламент.

Європейські країни почали обговорювати реформу Шенгенської угоди особливо активно після низки революцій в арабських країнах. Внаслідок громадянських воєн і внутрішніх конфліктів в Європу хлинув потік біженців з Ближнього Сходу та з північної Африки. Більшість з них приїжджали спочатку до Італії або Греції, звідки перебиралися в інші європейські країни. 2011 року близько 55 тисяч осіб були затримані на кордоні Шенгенської зони при спробі нелегально туди проникнути.

2011 року кілька європейських країн вже вводили в односторонньому порядку обмеження на в'їзд. Зокрема, Франція тимчасово ввела перевірку паспортів у поїздах з Італії, звідки їхали іммігранти з Тунісу та Лівії. Крім того, данська влада ввела митний контроль на кордоні з Німеччиною та Швецією, однак пізніше ці обмеження були скасовані.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram