ГоловнаСвіт

Аннан зробить останню спробу врятувати сирійський мирний план

Росія може суттєво вплинути на сирійську ситуацію.

Аннан зробить останню спробу врятувати сирійський мирний план
архивное фото
Фото: EPA/UPG

Міжнародний посередник Кофі Аннан виступить перед Радою Безпеки ООН у четвер з новою пропозицією, здійснюючи останню відчайдушну спробу врятувати невдалий план мирного врегулювання в Сирії, яка стоїть на межі громадянської війни.

Про це повідомляє Reuters 7 червня з посиланням на західних дипломатів.

Аннан і Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун виступлять перед Радбезом ООН у складі представників 15 націй за зачиненими дверима о 3:00 PM EDT (19:00 GMT). Пан і колишній генсек ООН Аннан також виступлять на Генеральній асамблеї о 10:00 ранку. На нараді також виступить Генеральний секретар Ліги арабських держав Набіль Ель-Арабі. Обидві наради ООН присвячені обговоренню можливостей покласти край насильству в Сирії.

Нагадаємо, що сирійська опозиція, Захід і країни Перської затоки прагнуть скинути президента Башара аль-Асада. Вони вважають мирний план Аннана із шести пунктів приреченим через рішення сирійського уряду використовувати військову силу, щоб протистояти опозиції.

Дипломати кажуть, що суть пропозиції Аннана полягає у створенні контактної групи, яка об'єднає Росію, Китай, США, Великобританію, Францію та ключових регіональних гравців, таких як Саудівська Аравія, Катар, Туреччина та Іран, які мають вплив на уряд Сирії й опозицію. Вони зазначають, що, створивши таку контактну групу, Аннан спробує помирити п'ятьох постійних членів Ради і запобігти будь-якому значному впливу ООН на сирійський конфлікт.

Нагадаємо, раніше Росія й Китай скористалися правом вето щодо двох резолюцій Радбезу ООН стосовно Сирії, схваленим США, Великобританією і Францією.

За словами дипломатів, контактна група спробує окреслити "політичний перехідний період" для Сирії, який приведе до демісії Асада та проведення вільних виборів. Один дипломат сказав, що ідея Аннана "віддалено нагадує" угоду політичного переходу в Ємені, що обернуся скиненням президента. Вони вважають, що Аннан спробує змусити Росію змиритися з ідеєю сирійського політичного переходу, який покладено в основі плану мирного врегулювання. Раніше сирійська влада й опозиція погодилися з мирним планом, але не змогли реалізувати його.

"Ми хочемо, щоб росіяни зрозуміли, що якщо вони не відмовляться від Асада, вони можуть втратити всі свої інтереси в Сирії, якщо (сирійська) ситуація переросте у велику регіональну війну за участю Лівану, Ірану, Саудівської Аравії. Поки що росіяни не погодилися", - заявив дипломат.

Окрім вигідного продажу зброї в Дамаск, Сирія є єдиним портом Росії за межами колишнього Радянського Союзу. Хоча Росія неодноразово заявляла, що не захищає Асада, вона також не підтверджує, що готова відмовитися від співпраці з ним.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram