ГоловнаСвіт

Клінтон закликає Грузію провести вільні та справедливі вибори

США не згідні з окупацією Росією грузинської території.

Клінтон закликає Грузію провести вільні та справедливі вибори
архивное фото

Державний секретар США Гілларі Клінтон закликала Грузію у вівторок провести вільні і справедливі вибори й акцентувала на відмові США від того, що вона назвала "окупацією" Росії у двох сепаратистських регіонах Грузії.

Про це повідомляє Reuters 5 червня.

Під час відвідин чорноморського курорту Батумі Клінтон дала чітко зрозуміти, що США сподіваються побачити, що демократія зміцніла після двох президентських термінів Михайла Саакашвілі.

Хоча вона похвалила економічні реформи та боротьбу з корупцією в Грузії, американські чиновники побоюються домінування на виборах Саакашвілі, якого обрали після "Революції троянд" 2003 року. Вони вважають, що іншим лідерам буде складно на парламентських виборах у жовтні 2012-го і на президентських виборах 2013 року.

"Хоча ви робили історію "Революцією троянд", складніша і, врешті-решт, важливіша робота попереду - робота зі створення звички і практики, які будуть підтримувати демократію протягом довгого часу", - заявила Клінтон у своїй промові, посилаючись на права трудящих, незалежність судової системи і свободи ЗМІ.

"Ми закликаємо грузинське керівництво забезпечити конкурентоспроможну кампанію і вільні і справедливі вибори, і в день виборів, і протягом декількох місяців, що залишаються до них", - підкреслила Клінтон.

Чиновників у Вашингтоні турбує можливість того, що Саакашвілі, як президент Росії Володимир Путін, займе посаду прем'єр-міністра, щоб зберегти владу, коли добіжить кінця його президентський термін.

Держсекретар США відмовилася від конкретних зауважень про плани Саакашвілі, але сказала, що США неодноразово наголошували, "що наступний перехід (влади) повинен бути справжнім".

Критики звинувачують Саакашвілі в утисках свободи у війні Грузії з Росією в серпні 2008 року, коли грузинські війська розгромили за п'ять днів. Москва швидко визнала незалежність Південної Осетії й Абхазії і підтримує військові контингенти в сепаратистських регіонах. Визнання Росією двох незалежних держав зруйнувало надії Саакашвілі на вступ Грузії в НАТО і ЄС, які неохоче візьмуть нового члена, що має територіальні суперечки з Москвою.

"Ми відкидаємо окупацію Росії і мілітаризацію грузинської території, і ми закликаємо Росію виконати свої зобов'язання згідно з угодою 2008 року про припинення вогню, включно з виведенням військ на позиції, які вони займали до початку конфлікту, і надати вільний доступ до гуманітарної допомоги", - резюмувала Клінтон.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram