ГоловнаСвіт

Обама шкодує через обмовку про "польські табори смерті"

Висловлювання президента США спричинило різке невдоволення в Польщі.

Обама шкодує через обмовку про "польські табори смерті"
Барак Обама и Бронислав Коморовский
Фото: svobodanews.ru

Президент США Барак Обама зазначив президенту Польщі Броніславові Коморовському, що шкодує через те, що вжив словосполучення "польський табір смерті" замість "нацистський табір смерті в окупованій Німеччиною Польщі".

Обама надіслав Коморовському спеціального листа. Його датовано 31 травня, президент Польщі розповів про його отримання 1 червня.

За словами Обами, "польських таборів смерті просто не було".

Коморовський заявив, що задоволений "швидким" шкодуванням з боку "нашого важливого союзника і старого друга". При цьому, судячи з повідомлень ЗМІ, власне вибачення за свої слова Обама так і не попросив.

Слова про "польський табір смерті" Обама виголосив 29 травня під час церемонії вручення медалі Свободи - вищої цивільної нагороди США. Вона була присуджена, серед інших, учасникові польського руху Опору Янові Карському (Jan Karski). Як розповів президент, Карському вдалося пробратися в "польський табір смерті" і передати інформацію про те, що там відбувалося, президенту США Франклінові Рузвельту.

Незабаром після цього представник Білого дому Томмі Вітор назвав слова Обами обмовкою.

Висловлювання президента США спричинило різке невдоволення в Польщі. Зокрема, міністр закордонних справ цієї країни Радослав Сікорський пошкодував із приводу того, що церемонію "затьмарили невігластво і некомпетентність". Польський прем'єр-міністр Дональд Туск заявив, що слова Обами "образили всіх поляків". "Коли хтось говорить "польські табори смерті", то створюється враження, що не було нацистів, відповідальності Німеччини, начебто не було Гітлера", - стверджував він. Туска не задовольнило пояснення Вітора і він вимагав відповіді від самого Обами. Роз'яснень у президента США просив і президент Коморовський.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram