ГоловнаСвіт

Лукашенко купив розкішний літак покійного туркменбаші

Авіакомпанія "Бєлавіа" заявила, що не купувала в Туркменістану літак для президента.

Лукашенко купив розкішний літак покійного туркменбаші
Президент Белоруссии Александр Лукашенко
Фото: Lenta.ru

Президент Білорусі Олександр Лукашенко літатиме на авіалайнері покійного лідера Туркменістану Сапармурата Ніязова. Домовленості про придбання лайнера було досягнуто під час візиту нинішнього туркменського президента Гурбангули Бердимухамедова в Мінськ наприкінці квітня. Новий туркменський лідер відмовився користуватися літаком попередника, вважаючи це поганою прикметою.

За деякими даними, салон Boeing-767-300ER обладнано широкими білими шкіряними кріслами, обшивкою з цінних порід дерева і золотими шторками, а дизайн душових кабін літака включає дорогоцінні метали та камені. Ринкова вартість лайнера становить, за різними оцінками, від 124 до 160 млн доларів. До цього додаються комунікаційне обладнання з супутниковим телефоном і система протиракетної оборони, що також підвищує його вартість.

Національна білоруська авіакомпанія "Бєлавіа" заявила, що не купувала в Туркменістану літак для Лукашенка. У прес-службі компанії відзначили, що "якщо така покупка й відбулася, то "Бєлавіа" до цього не причетна", оскільки компанія купує лайнери тільки для цивільного парку.

Також там зазначили, що співробітники "Бєлавіа" не могли розповісти сайту "Хартія 97", який опублікував скандальну інформацію, про покупку літака в туркменської сторони.

Проте інформацію анонімного джерела підтвердив сайт Міжнародного авіаційного реєстру, де з'явився такий запис: "Boeing 767-32K 33 968 926 EW-001PB Belavia ferried 08 may 12 ASB-SAW, for VIP use ex EZ-A700". Як випливає із запису, повітряне судно придбано саме для перевезення VIP-персони, йому присвоєно реєстраційні знаки EW-001PB.

При цьому нічого про новий повітряний транспорт для Лукашенка не знає і його прес-секретар Павло Легкий: "Я не володію жодною інформацією щодо того літака, про який ви говорите. Можу констатувати лише той факт, що в Москву не так давно ми літали на Boeing-737".

Покупку літака білоруською владою, якщо вона дійсно відбулася, здійснено на тлі глибокої економічної кризи і 100-процентної інфляції. Сам Лукашенко неодноразово закликав населення затягнути тугіше пояси - навіть відмовився купувати собі нові ковзани для гри в хокей, зазначає видання.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram