ГоловнаСвіт

Іран відмінив $2-мільярдну угоду з Китаєм

Розрив договору може вплинути на відносини двох країн.

Іран відмінив $2-мільярдну угоду з Китаєм
архивное фото

Іран відмінив $2-мільярдний контракт з китайською фірмою на будівництво ГЕС в країні, що може негативно вплинути на відносини з Пекіном - одним з найважливіших економічних і політичних союзників Тегерана.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на китайські державні ЗМІ.

Президент Ірану Махмуд Ахмадінежад планує відвідати саміт з ядерної безпеки, який відбудеться в Китаї наступного тижня. Очікують, що він проведе переговори зі своїм китайським колегою Ху Цзіньтао про спірну ядерну програму Ірану.

У березні 2011 року офіційне новинне агентство Ірану IRNA повідомляло, що китайська корпорація Sinohydro підписала контракт на будівництво греблі в західній провінції Ірану Лурестан з іранською фірмою Farab. Гребля, яка мала стати найвищою в світі, була розроблена для підтримки електростанції потужністю 1500 МВт.

Китайська газета Global Times повідомила, що іранський уряд вирішив розірвати угоду. У доповіді не наводяться джерела або привід для розірвання контракту. Але газета цитує повідомлення іранських ЗМІ, в яких говориться, що центральний банк Ірану "незадоволений" варіантами фінансування, які пропонують у Китаї.

Віце-президент Китайського інституту міжнародних досліджень, мозкового центру уряду, Го Сіань Ган, сказав, що розірвання контракту не вплине на китайсько-іранські відносини.

"Деякі проекти можуть відмінити з деяких технічних причин, інші проекти продовжують працювати, це дійсно нормально", - сказав Го та додав, що світове співтовариство не має перебільшувати значення ситуації, що склалася.

Го, який є експертом з Близького Сходу, також зазначив, що відміна будівництва не вплине на візит Ахмадінежада в Китай.

Китай і Іран мають близькі енергетичні та торговельні зв'язки, і Пекін неодноразово опирався вимогам США ввести жорсткі економічні санкції проти Ірану, щоб приборкати його ядерні амбіції.

Проте, між Китаєм і Іраном виникли розбіжності в розробці іранської нафти і газу.

Державна Китайська національна нафтогазова корпорація отримала місячний термін від міністра нафти Ірану Ростама Гасемі в квітні, щоб зробити "серйозний" старт на гігантському газовому родовищі в Південному Парсі через 32 місяці прострочення. У вересні минулого року Китай відмовлявся інвестувати в нафтовидобувну і газову промисловість Ірану.

Багато іноземних компаній були змушені вийти з іранського енергетичного сектору під страхом санкцій, але державні азіатські компанії менш сприйнятливі до тиску Заходу, щоб залишатися осторонь від іранського ринку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram