ГоловнаСвіт

Росія та Китай виступають проти військового втручання в Сирії

Країни закликають Радбез ООН не втручатися в сирійську ситуацію.

Росія та Китай виступають проти військового втручання в Сирії
архивное фото

Пекін і Москва наклали вето на дві резолюції Ради безпеки ООН, які закликають до більш жорстких дій проти Дамаска, водночас наголосивши на надії на політичне врегулювання ситуації за посередництва колишнього генерального секретаря ООН Кофі Аннана.

Про це повідомляє Reuters 30-го травня.

Заступник голови МЗС РФ Геннадій Гатілов заявив, що Росія не підтримає резолюцію Радбезу ООН про військове втручання в Сирії. Він також назвав будь-які нові дії Радбезу ООН стосовно Сирії "передчасними" і підкреслив, що вважає заяву, зроблену керівництвом Радбезу, "досить сильним сигналом" сирійській владі.

Нагадаємо, що наприкінці минулого тижня в сирійському місті Хула загинуло понад 100 мирних жителів, майже половина з них - діти. Згідно з даними ООН, щонайменше 20 із них загинули під час обстрілу, а інших стратили провладні бойовики.

У вівторок західні країни, серед яких Франція, Німеччина, Великобританія, Нідерланди, Італія, Іспанія, Канада та США скоординовано оголосили про вигнання сирійських послів і дипломатів. Напередодні аналогічне рішення прийняла Австралія. У середу до них приєдналися влада Японії та Туреччини.

Китай неодноразово висловлював побоювання, що суттєве міжнародне втручання в Сирії може посилити насильство або сприяти зміні режиму під керівництвом Заходу.

"Китай виступає проти військової інтервенції і не підтримує примусову зміну режиму. Основним шляхом до вирішення (кризи) для всіх сторін, як і раніше залишається підтримка посередницьких зусиль Аннана", - заявив офіційний представник китайського МЗС Лю Веймінь.

Веймінь також сказав, що не знає про те, чи призвела різанина в сирійській Хулі до вигнання сирійських послів у Китаї: "Я не чув, щоб це (різанина) якось вплинуло на сирійське посольство в Китаї".

"Ми вже виклали свою позицію з приводу інциденту. Китай вважає, що вбивства (у Хулі) потрібно ретельно розслідувати, а вбивці мають постати перед судом".

Нагадаємо, напередодні в Дамаску посланець ООН Кофі Аннан зустрівся з президентом Сирії Башаром Асадом. Він вимагав від Асада "рішучих заходів" з виконання мирного плану ООН. Згідно з мирним планом Аннана, 12-го квітня в Сирії мали припинитися бойові дії. Правозахисники повідомляють, що в день візиту в Дамаск Кофі Аннана в Сирії було вбито 98 осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram