ГоловнаСвіт

Учені створили молекулу у формі олімпійських кілець

2009 року отримано першу детальну фотографію.

Учені створили молекулу у формі олімпійських кілець
Синтезированная учеными молекула олимпицена
Фото: "Фокус"

Британським ученим удалося синтезувати і сфотографувати молекулу, форма якої нагадує п'ять олімпійських кілець.

Нова молекула, довжина якої становить трохи більше за одну мільярдну метра, отримала назву "олімпіцен" - через свою унікальну форму.

Проект здійснили вчені з університету Ворикширу, які так захотіли відзначити проведення в Лондоні літніх Олімпійських ігор і одночасно прагнули привернути увагу нового покоління студентів до хімії.

"Я був на засіданні комітету Королівського хімічного товариства, який обговорював, що ми можемо зробити з нагоди Олімпіади, - розповів ВВС професор Грем Ричардс, колишній голова кафедри хімії Оксфордського університету і автор ідеї олімпіцену. - Мені спало на думку, що молекула, яку я намалював, схожа на олімпійські кільця, і такого ніхто поки не створив".

За реалізацію ініціативи професора Ричардса взялися дослідники з університету Ворикширу Аніш Містрі і Девід Фокс. Вони розробили хімічний рецепт для синтезу "олімпійської" молекули та зробили її попередні фотографії з використанням сканувального тунельного мікроскопа (який використовують для вивчення поверхонь-провідників).

Але щоб отримати нинішнє зображення - детальніше і чіткіше - знадобилася технологія, створена в дослідницькому підрозділі компанії IBM у Цюриху. 2009 року там отримали першу детальну фотографію молекули з використанням безконтактної атомно-силової мікроскопії.

Три роки тому експертам IBM удалося сфотографувати молекулу пентацену (з'єднання вуглецю і водню), що складається з п'яти шестикутних частин.

Ту саму технологію застосували для отримання зображення олімпіцену, структура якого нагадує не тільки олімпійські кільця, а й багато інших подібних матеріалів на основі вуглецю, у тому числі знаменитий графен (за створення якого британський вчений російського походження Андрій Гейм отримав Нобелівську премію 2010 року).

Утім, Ричардс сподівається, що найбільшим внеском олімпіцену в розвиток науки стане пропаганда хімії.

"Молекули такого типу, імовірно, можуть мати комерційне застосування, але мені здається, що, перш за все, всім нам хотілося зумовити інтерес до хімії через зв'язок з Олімпійськими іграми", - зізнається професор.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram