ГоловнаСвіт

Тибетці гинуть за незалежність від Китаю

Тибетці гинуть за незалежність від Китаю
Оливер Шмидт
Фото: EPA/UPG

Двоє тибетських чоловіків підпалили себе в центрі Лхаси на знак протесту проти китайського правління в Тибеті.

Про це повідомляє Reuters 28 травня.

Поліція погасила вогонь протягом двох хвилин, але один із чоловіків помер. Інший перебуває у тяжкому стані.

"Вони (чоловіки) продовжили низку самоспалень в інших районах Тибету, і всі ці дії скеровано на відокремлення Тибету від Китаю", - заявив керівник комісії Комуністичної партії з політичних та правових питань у Тибетському автономному районі Хао Пен.

За даними тибетської правозахисної групи, щонайменше 34 тибетці підпалили себе із березня 2011 року на знак протесту проти шести десятиліть правління Китаю в Тибеті. Принаймні 24 з них загинули.

Китай затаврував жертв вогню як "терористів" і злочинців і звинуватив тибетців-вигнанців, зокрема їхнього духовного лідера Далай-ламу, в підбурюванні до самоспалення.

Пекін вважає сепаратистом Далай-ламу, який утік у вигнання до Індії 1959 року після невдалого повстання проти китайського правління. Далай-лама каже, що просто хоче більшої автономії для своєї батьківщини.

"Для китайської влади вони (самоспалення) мають дуже серйозні наслідки і означають, що рух поширюється серед тибетців. Це може спричинити посилення обмежень і контролю (над Тибетом)", - заявив фахівець із Тибету в Колумбійському університеті в Нью-Йорку Роббі Барнетт.

Телефонні дзвінки в муніципальні органи влади Тибетського автономного району Лхаса залишилися без відповіді.

Американська компанія "Радіо Вільна Азія" повідомляє, що Лхаса "заповнена поліцейськими і воєнізованими силами і ситуація дуже напружена".

Тільки одне самоспалення було зареєстровано в Тибетському автономному районі. Решта відбулися на південному заході Китаю, в населених пунктах інших провінцій, населених тибетцями.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram