ГоловнаСвіт

Жителі швейцарської глибинки скинулися на покупку тисячолітнього замку

Він височіє над південною частиною долини, змушуючи перехожих піднімати погляд і милуватися собою.

Жителі швейцарської глибинки скинулися на покупку тисячолітнього замку
Замок Тарасп
Фото: Newsru.com

Тисячолітній замок Тарасп в Енгадині - національне надбання такого ж масштабу, як Шильйонський замок у Монтре. У цьому переконані мешканці містечка Тарасп, які мають намір викупити "свій" замок у німецьких власників і передати його в руки громадської асоціації.

Він височіє над південною частиною долини, змушуючи перехожих піднімати погляд у небо і милуватися собою вже майже ціле тисячоліття. Замок Тарасп, перші згадки про який належать знайдено в літописі ХІ століття, збудувала 1040 року сім'я з числа тих, які переїхали в долину Нижній Енгадин з озера Комо. Яких зусиль коштувало спорудження замку на 100-метровій горі - історія замовчує.

Останні 112 років своєї майже тисячолітньої історії замок перебуває в німецьких руках. Від спочатку цього століття комуна Тарасп докладає чималих зусиль до того, щоб "її" замок перейшов у власність громадської асоціації, а не до приватної особи.

2008 року влада Тараспа і власники замку, сім'я фон Гессен, підписали попередній договір про купівлю: в ньому вказували ціну 15,5 млн - спочатку власники просили 30 млн, аргументуючи тим, що багато інвестували в ці старі стіни, але потім пішли назустріч мерові Тараспа. Крім того, комуна брала на себе всі витрати на утримання кам'яного скарбу. Договір, обмежений 4 роками, завершується вже нині, в травні 2012 року, а покупця все немає.

В очікуванні, поки на замок зверне увагу якийсь благородний спонсор, 350 жителів містечка Тарасп самі зібрали вже 1,4 млн франків.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram