ГоловнаСвіт

Google показав звіт про скарги на "піратські" посилання

Інтернет-гігант приділяє багато уваги демонстрації прозорості роботи своїх сервісів.

Google показав звіт про скарги на "піратські" посилання
Скриншот отчета Google о жалобах правообладателей
Фото: Lenta.ru

Корпорація Google відкрила на своєму сайті розділ з інформацією про вимоги правовласників видалити посилання з пошукової видачі. Про те, для чого це було зроблено, розповідається в офіційному блозі Google.

Компанія зазначає, що порушення авторських прав є найпопулярнішою причиною, з якої надходять вимоги видалити посилання з видачі. За останній місяць до Google надійшло понад 1,2 мільйона заявок від більш ніж тисячі правовласників на видалення посилань, що стосуються 24 тисяч сайтів.

На момент відкриття розділу на сайті до корпорації надходить понад 250 тисяч скарг на "піратські" посилання щотижня. Це більше, ніж за весь 2009 рік, наголошує Google. Інтернет-гігант виконує обґрунтовані вимоги, однак тепер публікуватиме інформацію про те, хто, від кого і на який сайт поскаржився.

Так, на момент написання замітки найактивнішим скаржником за останній місяць була компанія Marketly llc, що представляє великих правовласників, передусім - Microsoft (за місяць від цієї корпорації кілька організацій подали понад півмільйона заявок на видалення "піратських" посилань). Дані Google планує оновлювати щодня.

Найбільше скарг за весь час, який інтернет-гігант веде статистику, надійшло на файлообмінний ресурс filestube. Їх з квітня 2011 року набралося трохи менше 400 тисяч від 837 різних правовласників.

Google зазначає, що нерідко отримує помилкові або необґрунтовані вимоги видалити посилання з видачі. Водночас компанія змогла поліпшити швидкість розгляду заявок: в середньому минає менше 11 годин від надходження скарги до винесення рішення щодо неї.

Інтернет-гігант приділяє багато уваги демонстрації прозорості роботи своїх сервісів. Зокрема, раніше на сайті було відкрито розділ, присвячений вимогам влади різних країн видалити посилання на неугодні їм ресурси.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram