ГоловнаСвіт

Нобелівська лауреатка вперше за 24 роки виїде з М'янми

Першим пунктом призначення стане міжнародний форум у Таїланді.

Нобелівська лауреатка вперше за 24 роки виїде з М'янми
архивное фото
Фото: EPA/UPG

Лауреатка Нобелівської премії і лідерка опозиційної партії "Національна ліга демократії" (НЛД) Аун Сан Су Чжі вперше за 24 роки покине межі М'янми для участі у Всесвітньому економічному форумі Східної Азії, який пройде в Таїланді.

Про це повідомляє Reuters.

Як повідомив однопартієць Су Чжі, вона прийняла запрошення і вирушить до Бангкока найближчого понеділка. Водночас один із соратників лідерки опозиції Ньян Він не зміг уточнити, чи братиме вона участь у форумі.

Нагадаємо, у квітні Су Чжі заявляла, що першими країнами, які вона відвідає, стануть Великобританія і Норвегія. Вона також планує відвідати Женеву, щоб виступити на Міжнародній конференції праці 14 червня, а також з 18 червня має намір провести тиждень у Великобританії, де жила і навчалася. Під час свого перебування у Великобританії вона виступить із промовою перед обома палатами парламенту.

Нагадаємо, лідер опозиції Су Чжі була засуджена до 15 років за боротьбу з диктатурою. До парламенту країни обрана у квітні 2012-го внаслідок співпраці з лідерами колишньої військової хунти.

Су Чжі - донька відомого борця за незалежність М'янми від британського правління. Дитинство провела далеко від рідного дому. Вийшовши заміж за британського академіка Майкла Аріса, 1988 року повернулася на батьківщину, щоб доглядати за помираючою матір'ю. Так опинилася в центрі студентських повстань. 1989 року була затримана за посібництво заколотникам. І засуджена до 15 років.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram