ГоловнаСвіт

Афганістан закликає Захід виконувати обіцянки

Афганці дивляться на майбутнє з оптимізмом.

Афганістан закликає Захід виконувати обіцянки
архивное фото

Люди в Афганістані напрочуд оптимістично дивляться на плани НАТО вивести бойові частини з розореної війною країни до кінця 2014-го року, але попереджають, що західні лідери повинні виконувати свої обіцянки щодо надання допомоги та дотримання безпеки.

Про це повідомляє Reuters.

Саміт 28 членів блоку, на якому були присутні також президент Афганістану Хамід Карзай та інші світові лідери, схвалив стратегію виведення військ із країни. Стратегія передбачає передачу контролю за безпекою в Афганістані власним силам безпеки країни до середини наступного року.

Але він залишив без відповіді питання про те, як запобігти сповзанню в хаос і відродженню руху талібів після виведення військ НАТО.

Незважаючи на розчарування, що за майже 11-ть років військового втручання не вдалося перемогти ісламістських бойовиків, афганці залишаються напрочуд оптимістичними. Вони сказали, що угода показала, що західні країни не відмовляться від їх народу після десятирічної війни, масивної допомоги та відновлювальних робіт.

"Я не думаю, що іноземні держави залишать нас так легко, як вони говорять. Міжнародне співтовариство витратило (на Афганістан) мільярди доларів", - сказав студент університету Таваб у Кабулі.

"На конференції було вирішено, що деякі іноземні війська залишаться в Афганістані в якості резервної підтримки".

Ціни на житло в Кабулі зросли на 15% відтоді, як президент США Барак Обама, який заявив у понеділок 21-го травня, що 10-річна війна "фактично закінчена", відвідав Кабул 2 травня, щоб підписати довгостроковий договір про дотримання безпеки з президентом Афганістану Хамідом Карзаєм.

Відтоді, як очолювана США коаліція допомогла афганським силам повалити уряд Талібану наприкінці 2001-го року, Афганістан був одним із найбільших одержувачів допомоги в світі. Більше $57 млрд дол було витрачено на розвиток країни і допомогу в боротьбі з бойовиками.

У нестабільній південній провінції Гільменд, одному з найсильніших регіонів країни і місці декількох великих сутичок між талібами і західними військами, жителі заявили, що їхнє життя поліпшилося.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram