ГоловнаСвіт

У Латвії дітей перевірятимуть на лояльність до держави

Процедура реєстрації дітей-негромадян іще більше ускладниться і затягнеться.

У Латвії дітей перевірятимуть на лояльність до держави
Фото: nasha.lv

Відповідно до нового закону, затвердженому в Латвії, громадянство діти отримуватимуть тільки після перевірки на благонадійність.

Із такою незвичайною пропозицією - перевіряти дітей-негромадян Латвії на благонадійність - виступив міністр юстиції країни Гайдис Берзіньш. Він запропонував змінити процедуру натуралізації і розробив нову схему надання громадянства. УВ рамках поправок до закону про громадянство до дітей висуватимуть такі самі умови, що до дорослих, інформує "Російська газета".

"Це якась параноїдальна русофобія, - вважає голова Латвійської асоціації російської молоді Владислав Андрєєв. - Із народження треба перевіряти дітей на лояльність, щоби перше слово немовляти було "окупація". У Латвії подібні ідеї кожного тижня з'являються: щось приймають, щось ні, вводять нереальні штрафи за незнання мови для депутатів муніципалітетів або обмеження за професіями для негромадян".

Раніше для того, щоб дитина до 15 років отримала латвійське громадянство, батькам необхідно було надіслати заяву до департаменту громадянства та міграції, пред'явивши свідоцтво про народження дитини та документи, що засвідчують особу батьків. Після 15 років дитина самостійно подавала заяву, при цьому також треба було надати документ, що підтверджує володіння мовою. Ці правила породили безліч непорозумінь. Так, наприклад, у неповних сім'ях не завжди була змога надати заяви обох батьків. У підсумку норма існує вже багато років, а в Латвії все одно народжуються негромадяни.

Якщо ж новий порядок надання громадянства дітям набуде чинності, то процедура реєстрації дітей-негромадян іще більше ускладниться і затягнеться. А коли прийде момент отримувати документ, що засвідчує особу, дітям, очевидно, доведеться переконати представників влади, що вони не є ворогами незалежності Латвії, не поширюють фашистські або комуністичні ідеї і не становлять загрози безпеці та громадському порядку в країні. "Складно навіть уявити, хто і як буде це перевіряти, - сказав політичний оглядач Соколовський. - Дорослих зазвичай перевіряють силові структури, поліція безпеки. Через архіви вони з'ясовують, чи не був чоловік, який проходить процедуру натуралізації, агентом КДБ. Якщо таку процедуру застосовуватимуть і до дітей, то мало того, що доведеться перевірити, чи є немовля якимось шпигуном і становить загрозу Латвії, але й формально вони повинні будуть перевірити, чи немає його прізвища в картотеках КДБ".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram