ГоловнаСвіт

США сподіваються відновити поставки спорядження до Афганістану через Пакистан

Пакистан вимагає плату за використання маршрутів поставок.

США сподіваються відновити поставки спорядження до Афганістану через Пакистан
Фото: obozrevatel.com

Сполучені Штати сподіваються, що Пакистан скоро погодиться знову відкрити шляхи постачання військ НАТО в Афганістані.

Про це повідомляє Reuters у середу, 23 травня.

Американський чиновник заявив, що шляхи постачання буде відновлені після того, як Сенат пригрозив Ісламабаду припиненням фінансової допомоги.

Пакистан закрив маршрути поставок, які мають життєво важливе значення для запланованого виведення більшості іноземних військ з Афганістану до кінця 2014 року, на знак протесту проти вбивства в листопаді минулого року 25 пакистанських солдатів унаслідок нападу авіації НАТО.

"Переговори тривають, ми сподіваємося знайти рішення найближчим часом", - сказав американський чиновник.

НАТО прагне компенсувати відсутність доступу до Пакистану поставками військового спорядження через інші сусідні з Афганістаном країни, але ці маршрути є більш дорогими. Чиновник сказав, що плату за використання маршрутів, яку вимагає Пакистан, обговорюють на переговорах, які наразі зосереджені на технічних питаннях.

Президент США Барак Обама заявив у понеділок, що він відчуває: США і Пакистан досягли "суттєвого" прогресу в питанні поставок через територію Пакистану. Обама, який спілкувався з президентом Пакистану Асіфом Алі Зардарі в кулуарах саміту НАТО в Чикаго, сказав, що Пакистан повинен бути частиною вирішення проблеми в Афганістані.

США часто закликали Пакистан до співпраці з того моменту, як країна приєдналася до боротьби США з тероризмом після нападу 11 вересня 2001 року. Але відносини двох держав загострилися після того, як США виявили, що Усама бін Ладен жив у пакистанському місті та скерували спецназ, щоб убити його в травні минулого року. Ця одностороння місія та інші інциденти, в тому числі загибель пакистанських солдатів, привели до напружених відносин між Вашингтоном і Ісламабадом.

Ісламабад часто скаржиться, що американські чиновники, особливо республіканські сенатори та конгресмени, виступають за жорсткий, наївний підхід до Пакистану, що розпалює антиамериканські настрої і робить співпрацю складною.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram