ГоловнаСвіт

Меркель хоче виробити пост'ядерну енергетичну стратегію

Німеччина планує поступове збільшення кількості відновлюваних джерел енергії.

Меркель хоче виробити пост'ядерну енергетичну стратегію
архивное фото
Фото: EPA/UPG

Новий міністр охорони довкілля Німеччини Петер Альтмаєр назвав запланований пост'ядерний перехід на відновлювані джерела енергії в найбільшій економіці Європи "титанічним завданням". Таку заяву він зробив у середу на нараді міністрів 16 федеральних земель, які зібралися з метою обговорити складні проблеми з канцлером Німеччини Анґелою Меркель.

Про це повідомляє Reuters 23 травня.

Альтмаєр, який заступив на посаду міністра охорони довкілля у вівторок, 22 травня, пообіцяв знайти вихід із глухого кута між політиками, комунальними підприємствами, органами регулювання і лобі-групами. Зіткнення їхніх інтересів підірвало будь-які спроби з'ясувати подальшу стратегію переходу на відновлювані джерела енергії.

Оскільки різкий поворот політики Меркель минулого року сприяв закриттю більш ніж дюжини АЕС і прискоренню відмови від ядерної енергії, її уряд не зміг скласти чіткий план переходу на інші джерела енергії.

Промисловість попереджає про брак електроенергії, а компанії відчувають проблеми з планами офшорної вітроенергетики, що частково пояснюється недостатньою мережею енергосистеми.

Меркель зазнала ще однієї поразки на початку цього місяця, коли запропоноване скорочення субсидій для сонячної енергетики було призупинено верхньою палатою Бундесрату, державного законодавчого органу Німеччини. Рішення Бундесрату обернулося тижнями складних переговорів.

"Це титанічне завдання, але це досяжно", - заявив Альтмаєр, додавши, що його завданням було зібрати воєдино всі сторони, послабити напруженість, зміцнити довіру та вийти з глухого кута.

Близький помічник Меркель і її колишній головний парламентський партійний організатор Альтмаєр є могутньою політичною силою, яка може спростити важкі переговори і досягти результатів. Меркель звільнила його попередника Норберта Реттгена після того, як він узяв на себе провину за поразку її партії "Християнсько-демократичний союз" (ХДС) на регіональних виборах.

Переговори з міністрами земель навряд чи призведуть до прориву, але на них буде обговорюватися офшорна вітроенергетика та мережа її розширення. Вони можуть також вирішити складну проблему зберігання ядерних відходів.

Уряд Німеччини планує збільшити кількість відновлюваних джерел енергії принаймні до 35% до 2020 року і до 80% до 2050-го. Зараз вона становить близько 20%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram