ГоловнаСвіт

У Єгипті обирають нового президента

Претендентів на головну посаду країни поменшало.

У Єгипті обирають нового президента
Фото: zn.ua

Сьогодні, 23 травня, у Єгипті відбудеться голосування, за допомогою якого мешканці вибиратимуть нового президента.

Єгиптянам належить обрати з-поміж 12 кандидатів. Згідно з опитуваннями громадської думки, фаворитами перегонів є колишній голова Ліги арабських держав Амр Муса, помірний ісламіст Абдельмонім Абуль Футух і колишній соратник скинутого президента Хосні Мубарака Ахмад Шафік.

При цьому, згідно з опитуваннями, шанси Мухаммеда Мурсі, кандидата від Партії свободи і справедливості (ПСС), який репрезентує рух "Брати-мусульмани", є невеликими. Експерти зазначають, що Мурсі не вдалося завоювати симпатії народу, навіть незважаючи на популярність "Братів-мусульман" - передусім тому, що він був другим, запасним кандидатом від ПСС, висунутим через усунення від участі у виборах Хайрата аш-Шатира внаслідок факту судимості.

Спочатку за посаду президента Єгипту мали намір боротися 23 людини, проте десятьох кандидатів усунули з різних причин у середині квітня. Серед них, окрім Х. аш-Шатира, було двоє фаворитів - екс-керівник розвідки Омар Сулейман і представник ультраконсервативної Салафістської партії Хазем Абу Ісмаїл.

Ще один кандидат - Мухаммед Фаузі Іса - зійшов із президентських перегонів і закликав своїх прихильників голосувати за Мусу.

Нагадаємо, зараз країною керує Вища військова рада на чолі з маршалом Хусейном Тантаві. Військові прийшли до влади в лютому минулого року після скинення колишнього президента Хосні Мубарака, який був президентом Єгипту 30 років.

Президентські вибори триватимуть до 24 травня. Якщо знадобиться другий тур, то він відбудеться в червні. Право голосу в країні мають близько 50 млн осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram