ГоловнаСвіт

У Малі пройшов марш протесту

Протестувальники обурені чинною владою.

У Малі пройшов марш протесту
архивное фото
Фото: EPA/UPG

Тисячі протестуючих рушили на президентський палац у Малі в понеділок, паралізуючи рух у столиці країни Бамако демонстрацією проти міжнародної угоди про продовження мандата цивільного президента Діонкунда Траоре.

Про це повідомляє Reuters 21 травня.

Деякі з протестуючих біля воріт палацу вигукували гасла на підтримку капітана Амаду Саного, офіцера, який очолив військовий переворот 22 березня цього року. Нагадаємо, внаслідок перевороту заколотники захопили дві третини західноафриканської країни.

Протест, який відображає народне розчарування політичним класом Малі, пройшов незважаючи на згоду Саного залишити Траоре на посту на наступний рік для контролю за повним переходом до громадянського правління.

"Не може бути й мови про те, щоб Діонкунда залишався на посту президента Малі", - сказав Дауда Діалло, один із демонстрантів, що марширують у напрямку президентського палацу.

Кореспондент Reuters заявив, що один із мостів столиці було заблоковано учасниками акції, які палили шини. Демонстранти скандували гасла, ворожі Економічній спільноті країн Західної Африки (ЕКОВАС), що загрожує санкціями проти Саного, якщо він не дозволить Траоре залишитися при владі.

Траоре, до свого призначення минулого місяця в якості тимчасового президента, був спікером парламенту. Він займав різні міністерські посади в 1990-х, і критики вважають його частиною корисливої політичної еліти, яка правила в країні протягом багатьох років.

"Ми не хочемо Діонкунду" і "Геть ЕКОВАС" скандували деякі в натовпі, що залишався спокійним.

"Я тут, тому що я проти Діонкунди. Ми не хочемо його на чолі країни. ЕКОВАС не повинен втручатися в малійські справи", - сказав бурам Сиди Кулібалі, інший протестуючий.

Розв'язання політичної кризи в Бамако, де Саного продовжує впливати, незважаючи на те, що офіційно пішов із політичної арени, є передумовою для іноземної допомоги в зусиллях повернути контроль над північчю, яка в цей час перебуває в руках сепаратистів і ісламістських повстанців, у тому числі "Аль-Каїди". ЕКОВАС пообіцяв скерувати в Малі тритисячну армію, щоб допомогти уряду країни відновити владу на півночі. Але поки що він не вжив жодних заходів, щоб насправді надіслати війська для боротьби на півночі, а чіткий мандат залишається в стадії обговорення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram