ГоловнаСвіт

Ірак купує безпілотники у США

Безпілотники використовуватимуть для захисту нафти.

Ірак купує безпілотники у США
архивное фото

Ірак купує безпілотні літаки у США, щоб захистити свої південні нафтові платформи, оскільки країна-член ОПЕК (Організація країн - експортерів нафти) нарощує виробництво після виведення американських військ.

Про це повідомляє Reuters 21 травня з посиланням на американських і іракських чиновників.

Захист життєво важливих об'єктів інфраструктури навколо нафтових родовищ має вирішальне значення для Іраку, який відновлює промисловість, що постраждала внаслідок війни та санкцій проти колишнього диктатора Саддама Хусейна.

"Військово-морський флот Іраку закупив американські безпілотні літаки, щоб захистити нафтові платформи країни на півдні, звідки постачають значну частину іракської нафти", - сказав представник управління співробітництва в галузі безпеки в Іраку (OSCI), яке є частиною посольства США.

OSCI не надало докладнішої інформації про кількість і тип безпілотних літальних апаратів. Але іракські служби безпеки підтвердили плани з використання безпілотних літальних апаратів для захисту нафтової інфраструктури.

Іракські сили взяли на себе відповідальність за захист нафтової інфраструктури 2005 року, але до виведення у грудні 2011-го саме американські військові здійснювали повітряне спостереження й надавали іншу матеріально-технічну підтримку.

Із часу розпалу війни 2006-2007 року, коли тисячі людей були вбиті в щоденних атаках терористів-самогубців і релігійної різанини, нині насильство в Іраку пішло на спад. Але дії повстанців, як і колись, часто спрямовані на нафтову інфраструктуру.

"Згідно з планами енергетичної поліції, ми маємо намір розпочати використовувати безпілотні літаки до кінця цього року. Ми готуємо інженерів", - заявив голова сил енергетичної безпеки, генерал-майор Ібрагім Хамід.

Ірак відкрив новий морський експортний термінал на півдні на початку цього року. Термінал допоміг підняти експорт до найвищого рівня з часів американського вторгнення 2003 року, до 2 317 000 барелів на день у березні. Друге швартування плавучої платформи точковим способом було заплановане для подальшого збільшення експорту нафти у квітні.

Експорт іракської нафти, за прогнозами, сягне 2 750 000 барелів на добу до кінця 2012 року і стане найбільшим у світі джерелом нових запасів протягом найближчих кількох років.

Південні родовища навколо Басри є основою нафтовиробництва в Іраку, де працюють такі гіганти нафтопромисловості, як BP, Exxon Mobil і Italy.

Безпека надійно гарантована на півдні країни, де шиїтське народне ополчення припинило боротьбу після виведення останніх американських військ. Але нафтова галузь не застрахована від нападів інших бойовиків.

Нагадаємо, три бомби пошкодили газопровід у грудні, порушивши вихід на величезне родовище Румейла.

Енергетична поліція Іраку, що налічує 40 000 співробітників, посилила захист для стримування нападів, яких вона очікує з боку сунітських ісламістських збройних груп, пов'язаних з "Аль-Каїдою". Але представники поліції давно скаржаться, що вони погано оснащені, щоб вирішувати завдання захисту в життєво важливому секторі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram