ГоловнаСвіт

НАТО розпочало розгортання системи ПРО в Європі

ЄвроПРО пройшло першу стадію створення.

НАТО розпочало розгортання системи ПРО в Європі
Фото: nato.int

Країни-члени НАТО домовилися про запуск першої фази системи протиракетної оборони (ПРО) в Європі.

Про це повідомляє Agence France-Presse в неділю, 20 травня, з посиланням на представників Альянсу.

За словами співрозмовників агентства, до відповідної угоди дійшли в межах саміту НАТО, що відкрився 20 травня в Чикаго. Запуск першої фази ПРО, пояснили вони, означає, що американський військовий корабель, який базується в Туреччині та оснащений радаром і протиракетами, передадуть під контроль командування бази НАТО в Німеччині.

Всього, як повідомляли раніше, систему ПРО планують розгортати в чотири етапи та завершити цей процес 2018 року. Елементи системи розгорнуть на території декількох країн, зокрема, Польщі, Румунії, Чехії, Туреччини, Нідерландів та Іспанії.

НАТО наполягає, що система ПРО в Європі не направлена проти Росії, а призначена для відвернення ракетної загрози з боку Ірану та КНДР. Росія, у свою чергу, вважає ПРО біля своїх кордонів загрозою безпеці. У відповідь на розгортання ПРО в Європі Росія пообіцяла розмістити в Калінінградській області та в Білорусі тактичні ракетні комплекси "Іскандер". Росія також вимагала юридичних гарантій ненаправленості ПРО проти неї і пропонувала створити спільну з НАТО систему протиракетної оборони. Проте США та НАТО в цілому відмовилися надати РФ такі гарантії та визнали недоцільним створення спільної ПРО.

Передбачали, що розгортання системи ПРО в Європі - один з найбільш гострих питань у російсько-американських відносинах - президенти США і РФ обговорять під час саміту "Великої вісімки". Однак через те, що Росію на саміті, що відбувся 18-19 травня в США, представляв не президент Володимир Путін, а прем'єр-міністр Дмитро Медведєв, повноцінні переговори щодо ПРО в Європі проведені не були.

Проте, генсек НАТО Андерс Фог Расмуссен пообіцяв, що діалог з Росією з питань протиракетної оборони триватиме. На прес-конференції в Чикаго він заявив, що альянс хотів би досягти угоди з Москвою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram