ГоловнаСвіт

Михайло Саакашвілі визнав себе аномалією

Після війни Росія офіційно визнала Південну Осетію.

Михайло Саакашвілі визнав себе аномалією
Михаил Саакашвили
Фото: Lenta.ru

Президент Грузії Михайло Саакашвілі визнав своє існування аномалією. Таку заяву, як повідомляє REGNUM, він зробив під час візиту в США, коли виступав у Прінстонському університеті з лекцією на тему "Демократична трансформація Грузії: прецедент для країн колишнього Радянського Союзу".

Глава республіки нагадав, що "аномалією" його раніше назвав глава російського МЗС Сергій Лавров. Очевидно, мається на увазі вислів міністра від 8 серпня 2011 року (в річницю вторгнення грузинських військ до Південної Осетії та наступного військового конфлікту між Росією і Грузією). "Президент Саакашвілі - патологія і аномалія на тлі всього грузинського народу, до того ж, отримав погане виховання".

Саакашвілі, виступаючи в американському університеті, з характеристикою "аномалія" погодився, проте пояснив її по своєму. За його словами, Грузію (і її нинішнє керівництво) можна вважати аномалією, "тому що Росія планувала, але не змогла її знищити".

"На мою маленьку країну напала в сто разів більша держава. Добре, що тут немає карти, а то на це навіть страшно дивитися. Вони хотіли повного краху моєї країни, але через чотири роки я тут", - заявив грузинський президент.

У серпні 2008 року влада Грузії ввела війська в Південну Осетію, бажаючи взяти бунтівний регіон під контроль (а також, як заявляли в Тбілісі, перешкодити стяганню туди російських військ). У відповідь Росія, висловивши намір захистити своїх громадян у цьому регіоні, скерувала в зону конфлікту підрозділи 58-ї армії. Грузинські війська були змушені відступити. Переслідуючи їх, російські підрозділи вторглися на грузинську територію. Військові дії завершилися після підписання мирної угоди, укладеної за посередництва президента Франції.

Після війни Росія офіційно визнала Південну Осетію, а також Абхазію. Влада Грузії вважає ці регіони грузинською територією, що перебуває під "російською окупацією".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram