ГоловнаСвіт

Грузія і Азербайджан посварилися через монастир

Країни на межі конфлікту.

Грузія і Азербайджан посварилися через монастир
Фото: EPA/UPG

Між Грузією і Азербайджаном загострилася територіальна суперечка за древній монастир, що може призвести до серйозних наслідків.

Не чекаючи на рішення двосторонньої комісії, яка повинна визначити лінію кордону між двома державами, Азербайджан виставив прикордонників на території унікального монастирського комплексу VI століття Давид-Гареджі, зайнявши тим самим 2% спірної території.

Прикордонники відмовилися пускати туди туристів і паломників.

У Баку попередили Тбілісі, затримувати "всіх порушників".

У відповідь своїх прикордонників виставила і Грузія. "Ми вирішили не впускати громадян Грузії на територію монастиря Удабно, щоб їх дійсно не затримали", - пояснили у МВС.

Конфлікт між Тбілісі та Баку розгорівся навколо комплексу з приблизно 20 стародавніх монастирів в 60 кілометрах на південний схід від грузинської столиці, території якого має бути прокладена межа між двома країнами. Рішення проблеми поки не видно.

Іще п'ять років тому Михаїл Саакашвілі пропонував віддати Грузії весь комплекс в обмін на передачу Азербайджану сусідньої стратегічної висоти. Але з цієї пропозиції нічого не вийшло. Питання обміну територіями Азербайджан категорично відкидає.

"На жаль, ситуація може привести до протистояння грузин та азербайджанців", - прокоментував загострення конфлікту експерт Сосо Цискарішвілі. У Тбілісі вже створено групу "Захисти Давид-Гареджі", яка мобілізує громадян 20 травня на акцію протесту.

Захисники монастиря незадоволені тим, що деякі урядові чиновники таки визнали претензії Азербайджану на частину комплексу, посилаючись на карти часів СРСР.

"Питання Давид-Гареджі - болюче для грузинського народу. Втрата хоча б частини його території завдасть серйозної шкоди рейтингу Саакашвілі", - зазначив колишній прем'єр-міністр Грузії Тенгіз Сігуа.

Нагадаємо, Азербайджан і Грузія вирішили подати спільну заявку на проведення чемпіонату Європи з футболу 2020 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram