ГоловнаСвіт

Російському блогеру загрожує 8 років в'язниці в Киргизії

Порушена кримінальна справа є "політичним замовленням".

Російському блогеру загрожує 8 років в'язниці в Киргизії
Журналист-блоггер Владимир Фарафонов
Фото: Newsru.com

Прокуратура Киргизії попросила суд засудити журналіста-блогера Володимира Фарафонова до 8 років позбавлення волі в колонії суворого режиму за звинуваченням у розпалюванні міжнаціональної ворожнечі.

Під час засідання, яке відбулося в Первомайському районному суді Бішкека, громадський захисник блогера Токтайім Уметалієва клопотала про призначення психолого-лінгвістичної експертизи, але суд відхилив це прохання. А сторона звинувачення, в свою чергу, клопотала взяти обвинуваченого під варту в залі суду. Водночас обвинувачення будується на висновку філолого-політологічної експертизи киргизької національної академії наук.

Кримінальну справу проти Фарафонова було порушено Генпрокуратурою Киргизії у вересні минулого року за статтею 299 (розпалювання національної, расової, релігійної чи міжрегіональної ворожнечі з використанням ЗМІ) КК Киргизії, яка передбачає позбавлення волі на термін від трьох до п'яти років.

Підставою стали публікації автора, розміщені на інтернет-ресурсах NewsAsia.ru, Centrasia.ru і сайті "Русское единство" про становище російськомовних громадян в республіці.

Сам обвинувачений визнає авторство тільки п'яти з 16 статей, опублікованих в інтернеті під його прізвищем, в яких слідство побачило ознаки приниження національної гідності.

"Держобвинувач нарахував близько 70 епізодів так званих націоналістичних висловлювань у матеріалах, вилучених з мого комп'ютера, що, за його словами, передбачає 210 років в'язниці, проте держава "гуманно" зупинилася на восьми роках позбавлення волі", - повідав блогер.

За словами журналіста, порушена проти нього кримінальна справа є "політичним замовленням". "Влада Киргизії замість того, щоб прислухатися до критики і, проявивши політичну волю, змінити ситуацію зі ставленням до російськомовного населення в країні, сфабрикувала цю кримінальну справу, "призначивши" мене винним", - вважає він.

Наступне засідання суду, на якому мають виступити обвинувачений і його адвокат, має відбутися 24 травня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram