ГоловнаСвіт

Світові лідери "звірять годинники" в резиденції Обами

У США розповіли, які питання обговорять на саміті G8.

Світові лідери "звірять годинники" в резиденції Обами

У п'ятницю та суботу в заміській резиденції президента США Барака Обами Кемп-Девід проходитиме саміт "великої вісімки".

Лідери "вісімки" проведуть разом лише декілька годин: на них чекає урочиста вечеря в п'ятницю ввечері й основне засідання в суботу.

За цей час їм належить обговорити безліч тем: від ситуації в Сирії, Ірані, Північній Кореї до питань продовольчої безпеки й економічної ситуації в єврозоні.

Заступник радника з нацбезпеки президента США з міжнародних економічних питань, шерпа Майкл Фроман заздалегідь попередив журналістів, що лідери "вісімки" збираються, перш за все, для того, щоби "звірити годинники".

"Не варто очікувати 50-сторінкового комюніке, в якому буде розписано всі питання. Лідери збираються для того, щоб обговорити проблеми, які вони можуть вирішувати спільно. Це і проблеми зміни клімату, і продовольча безпека, і Афганістан, і нерозповсюдження", - сказав Фроман на брифінгу, присвяченому майбутньому саміту.

За його словами, ніяких особливих суперечок на саміті не очікують - лідери G8 згодні з усіма основними напрямами роботи і вважають форум вдалим майданчиком для обговорення найгостріших міжнародних проблем.

"На цьому саміті лідери, які знають один одного, обговорять широке коло питань, щодо яких вони співпрацюють. Це буде прекрасний вікенд", - зазначив Фроман.

Темами розмови лідерів "вісімки" на вечері, за словами радника президента з нацбезпеки Тома Донілона, стануть регіональні та політичні питання.

"Розмова про Іран точно буде. Ми очікуємо, що просунемося вперед у нашому порядку, пов'язаному з переговорами "шістки" щодо іранської ядерної проблеми. Ми обговоримо підготовку до запланованого на 23 травня другого раунду переговорів з Іраном", - пояснив Донілон журналістам, зазначивши, що лідери закличуть Іран поставитися відповідально до переговорів "шістки" міжнародних посередників.

"Питання глобальної економіки і, в першу чергу, ситуація в єврозоні стануть центральними темами порядку. Це перша можливість зустрітися для лідерів найрозвиненіших економік із часу обрання президентом Франції Франсуа Олланда та політичних подій у Греції. Звісно ж, це буде перший саміт "вісімки" для італійського прем'єр-міністра Маріо Монті та японського прем'єр-міністра Йосіхіко Ноді. І, звичайно ж, цей саміт пройде в дуже делікатний момент для європейської економіки, економіки єврозони", - зазначив Донілон.

Зазначимо, з Кемп-Девіда учасники саміту G8 вирушать на другий саміт - саміт НАТО в Чикаго.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram