ГоловнаСвіт

У Франції оголошено склад нового уряду

Кабінет міністрів став першим в історії Франції з рівною кількістю чоловіків і жінок.

У Франції оголошено склад нового уряду

У Франції оголошено склад нового уряду на чолі з прем'єр-міністром Жан-Марком Ейро.

Цей кабінет міністрів став першим в історії Франції з рівною кількістю чоловіків і жінок на міністерських посадах.

Головою міністерства фінансів призначено П'єра Московічі, який з 20 липня 2004 р. обіймав посаду заступника голови Європейського парламенту. Свого часу у складі кабінету Ліонеля Жоспена він виконував обов'язки міністра з європейських справ. Московічі також керував виборчою кампанією Олланда на минулих виборах.

На посаду міністра закордонних справ призначено Лорана Фабіуса. Політик має багатий досвід: уже понад 30 років він займає різні посади, а з 1984-го по 1986 р. очолював кабінет міністрів республіки і був наймолодшим прем'єр-міністром Франції.

Імена цих міністрів Олланд назвав іще вчора.

Мануеля Валя призначено на посаду міністра внутрішніх справ. За оцінками колишніх колег, він добрий фахівець у галузі організації безпеки та боротьби з нелегальною імміграцією. Під час виборчої кампанії Олланда був прес-секретарем майбутнього президента.

Портфель міністра оборони отримав Жан-Ів Ле Дріан. До цього він був членом регіональної ради провінції Бретань. Оглядачі зазначають, що він протягом багатьох років є другом Олланда.

Міністром екології призначено Ніколь Брік, міністром юстиції - Крістен Таубіра, міністром спорту - Валері Форнейрон, міністром бюджету - Жерома Каузака, міністром культури - Орелі Філіпетті, міністром праці - Мішеля Сапена, міністром інновацій - Флер Пеллерін, міністром промисловості - Арно Монтебура, міністром охорони здоров'я - Марісоль Турень, міністром житлового будівництва - Сісіль Дюфло, міністром у справах закордонних територій - Вікторена Люреля, міністром державної реформи, децентралізації та державної служби - Маріліз Лебраншу, міністром освіти - Венсана Пейона. Прес-секретарем і міністром з прав жінок призначено Нажу Валле-Белькасем.

Очікують, що кабінет Ейро орієнтуватиметься на пункти маніфесту Олланда, опублікованого раніше. Наприклад, новий президент Франції пообіцяв громадянам соціальну рівність, а також продуману і зважену податкову політику, яка збагатить бюджет на 29 млрд євро протягом п'яти років. У фіскальній сфері новий президент пообіцяв обкласти 45%-м податком на прибуток французів, які заробляють понад 150 тис. євро на рік, і 75%-м податком доходи осіб, що заробляють більш ніж 1 млн євро. Французькі економісти скептично поставилися до його пропозицій.

Перше засідання нового кабінету міністрів заплановано на 17 травня.

Нагадаємо, кандидат від Соціалістичної партії Франції Франсуа Олланд переміг із результатом 51,62% голосів (понад 18 млн голосів виборців) на президентських виборах, що відбулися 6 травня 2012 року. Попередній глава держави Ніколя Саркозі поступився з результатом 48,38% (16,87 млн голосів).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram