ГоловнаСвіт

ВООЗ виявила зростання гіпертонії і діабету

Серед факторів ризику розвитку гіпертонії і діабету - тютюнопаління й ожиріння.

ВООЗ виявила зростання гіпертонії і діабету
Фото: MedPortal

Нові статистичні дані Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) свідчать про зростання показників високого артеріального тиску і діабету, крім того, у світі спостерігається значне зростання інших факторів ризику розвитку неінфекційних (хронічних) захворювань, повідомляє прес-реліз ВООЗ.

За даними доповіді, кожен третій дорослий у світі має підвищений артеріальний тиск - стан, що є причиною близько половини всіх випадків смерті від інсульту і хвороб серця. Кожен десятий дорослий потерпає від діабету.

"У цій доповіді представлено нові дані про різке зростання станів, що призводять до розвитку хвороб серця та інших хронічних хвороб, особливо в країнах з низьким і середнім рівнем доходу", - заявила Маргарет Чен (Margaret Chan), генеральний директор ВООЗ. За її словами, в деяких африканських країнах високий артеріальний тиск властивий майже половині всього дорослого населення.

Уперше щорічна статистична доповідь ВООЗ містить інформацію з 194 країн про відсоткове співвідношення чоловіків і жінок з підвищеним рівнем артеріального тиску і вмісту глюкози в крові. Це дозволило простежити тенденцію: у всіх країнах вищі показники артеріального тиску та рівня глюкози у крові зареєстровано в чоловіків, а не в жінок.

Серед факторів ризику розвитку гіпертонії і діабету - тютюнопаління й ожиріння. Серед чоловіків тютюнопаління більш поширене, ніж серед жінок. Водночас під час аналізу показників поширення ожиріння не виявлено жодних гендерних асоціацій. Зараз від нього потерпає півмільярда осіб (12% населення світу).

Як зазначає доповідь ВООЗ, у країнах із високим рівнем доходу масштабне діагностування та лікування недорогими медикаментами зумовило значне зниження середніх показників артеріального тиску населення, що сприяло зменшенню смертності від хвороб серця.

У доповіді "Світова статистика охорони здоров'я 2012 р." основну увагу приділено зростанню проблеми хронічних недуг.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram