ГоловнаСвіт

Росію запропонували вигнати з Великої вісімки

Американський політолог обурений відмовою Путіна приїхати на саміт.

Росію запропонували вигнати з Великої вісімки
Фото: EPA/UPG

Старший науковий співробітник Інституту світової економіки Петерсона Андерс Аслунд запропонував Великій вісімці виключити зі своїх лав Росію.

Про це він написав у своїй статті в Foreign Policy.

Політолог висловив обурення відмовою президента Росії Володимира Путіна приїхати на саміт G8 і порадив оцінити його вчинок по заслузі. Він також рекомендував президенту США Бараку Обамі "переглянути концепцію "перезавантаження", оскільки становище змінилося".

На думку Аслунда, якщо Медведєв під час перебування президентом "налагодив відносини Росії практично з усіма", то Путін оголосив пріоритетним зовнішньополітичним завданням створення Євразійського союзу. "Це ознака невпевненості та ізоляції", - підкреслив він.

"Путін, діючи систематично, перетворив Росію з напівдемократичної на авторитарну державу. Існує багато розповідей про його кричущу особисту корупцію. Що ж, у дипломатичних відносинах доводиться мати справу з різними людьми, але це не означає, що Захід повинен запрошувати Путіна на всі форуми", - додав автор.

Як зазначив Аслунд, Росія перестала бути демократичною державою, а тому зникли "підстави для членства Росії в G8". Крім цього автор нагадав, що друзі Путіна серед лідерів G8 - екс-прем'єр Італії Сільвіо Берлусконі, екс-канцлер Німеччини Герхард Шредер і екс-президент Франції Жак Ширак - "пішли у відставку і були справедливо дискредитовані".

"Обама мусив сказати: йому зрозуміло, що Путіну нецікавий саміт, тому що Росія перестала бути демократичною, і у G7 нема підстав запрошувати Росію в демократичний клуб", - підсумував Аслунд, додавши, що американський лідер дозволив себе принизити.

Нагадаємо, відразу після інавгурації Путін заявив Обамі, що не може поїхати на саміт G8 - в Кемп-Девіді 18-19 травня, а Росію представлятиме прем'єр Дмитро Медведєв. Паралельно стало відомо, що Обама скасував візит на саміт АТЕС у Владивостоці.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram