ГоловнаСвіт

У Гаазі розпочався процес над Младичем

Суд над Младичем стане одним із найважливіших процесів в історії Гаазького трибуналу.

У Гаазі розпочався процес над Младичем
Фото: www.vesti.ru

Судовий процес у справі колишнього командувача армії боснійських сербів генерала Ратко Младича розпочався в середу в Гаазі.

Про це повідомляє агентство Reuters.

Міжнародний трибунал з питань колишньої Югославії (МТКЮ) звинувачує Младича у військових злочинах під час конфлікту в Боснії та Герцеговині 1992-1995 років.

За даними агентства, генерал прийшов до зали суду бадьорим, привітав присутніх зчепленими над головою руками.

Суд над 69-річним Младичем, обвинуваченим за 11 пунктами в геноциді, злочинах проти людяності й порушенні законів і звичаїв ведення війни, стане одним із найважливіших процесів у 20-річній історії Гаазького трибуналу. Младич командував армією Республіки Сербської в БіГ у 90-х роках, був однією з ключових фігур боснійського конфлікту. Після висунення проти нього 1996 року звинувачень у військових злочинах Младич протягом 16 років переховувався від міжнародного правосуддя.

Планують, що процес над Младичем розпочнеться зі вступної промови представників обвинувачення. Напередодні голова трибуналу Теодор Мерон відхилив клопотання захисту Младича, який вимагав усунути суддю Альфонса Орі від ведення процесу, а самі слухання відкласти на пізніший термін.

Влада Сербії заарештувала Младича 26 травня минулого року і через кілька днів передала його в Гаагу. Генерал уперше постав перед міжнародним трибуналом уже 3 червня 2011 року. Оскільки Младич відмовився висловитися з приводу висунених йому звинувачень, суддя вніс до протоколу, що він не вважає себе винуватим.

МТКЮ заснувала РБ ООН 25 травня 1993 року з метою судового переслідування осіб, відповідальних за серйозні порушення міжнародного гуманітарного права, скоєні на території колишньої Югославії з 1991 року. Зусилля МТКЮ зосереджені головно на судовому переслідуванні вищих керівників. Справи обвинувачених середнього та нижнього рівнів передано в компетентні національні суди.

МТКЮ звинуватив у військових злочинах загалом 161 людину, розгляд більшості справ уже завершено.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram